Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harjoita hippokampustasi!

Ihmisten ja eläinten suunnistuskykyä tutkaileva dokumentti kehottaa käyttämään omia aivoja myös gps-aikana

Radio ja TV
 
Yle
Inuitit osaavat suunnistaa jäällä, missä selkeitä kiintopisteitä ei ole. Vetokoirat ovat vielä taitavampia.
Inuitit osaavat suunnistaa jäällä, missä selkeitä kiintopisteitä ei ole. Vetokoirat ovat vielä taitavampia. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Suuntavaiston salat
Where Am I, Kanada 2013
Ohjaus Bruce Mohun
TV1 klo 19.00

Parikymmentä vuotta sitten bestseller-listojen kärkeen nousi tanskalaisen Peter Høegin omaperäinen, kiehtova rikosromaani Lumen taju (1992, suom. 1993). Sen ratkaisuhetkillä Smilla, puoliksi inuitti, suunnisti jäätiköllä olemattomassa näkyvyydessä.

Kyseiseen tilanteeseen tarjoaa kiintoisaa taustatietoa kanadalainen tiededokumentti Suuntavaiston salat. Siinä muun muassa tavataan 40 vuotta arktisella jäällä metsästänyt inuittimies. Hän näyttää, miten pohjoistuuli muokkaa jään pinnalla olevaa lunta "aalloiksi", joista ilmansuunnan voi tarkistaa. Entisaikaan apuna olivat myös koiravaljakot, jotka osasivat reitin kotiin ohjastamattakin.

Oireellista dokumentille on, ettei se kerro, miten koirat sitten kotiin löysivät. Kaikki tieto ei myöskään ole yhtä hohdokasta kuin tuo inuittien ikiaikaiseen perinteeseen kytkeytyvä suunnan taju.

Järkevää kuultavaa on esimerkiksi se, että käytämme aivojemme hippokampuksen takaosaa reittien suunnitteluun ja etuosaa linnuntietä kulkevien reittien hahmottamiseen. Kiintoisaa on myös nykytutkimuksen tarkkuus: nykyisin voidaan tarkkailla, mikä aivosolu rotalla aktivoituu, kun se hahmottaa paikkaansa maailmassa.

Mukana on myös perinteinen kysymys sukupuolten välisestä erosta suunnistuskyvyssä. Näkemystä miesten paremmuudesta tällä saralla ensin vahvistetaan tutkimustiedolla ja sitten pyritään haastamaan.

Kyseenalaistaminen tapahtuu melko epämääräisesti, esimerkiksi esittämällä ajatus, että miehet saavat enemmän harjoitusta ajamalla autoa useammin.

Muutamassa kohtaa epämääräisyys tuntuu jo suorastaan amatöörimäiseltä. Tällaisiin jaksoihin lukeutuu robotiikan tutkija, joka selvittää muurahaisten tapaa suunnistaa takaisin kotipesään. Hän muokkaa muurahaisten luonnollisia reittejä, mutta kertomatta jää, selvisikö tutkimuksessa jotain. Enemmän tietoa muurahaisten suuntavaistosta löytää Wikipediasta.

Ponnettomaksi jää myös ohjelman rungoksi valittu testitapaus, kanadalaisnainen, joka monen sukulaisensa tavoin löytää huonosti perille. Naisen lapset laitetaan pelaamaan kolmiulotteista tietokonepeliä, mutta pelaamista seurataan vain pari sekuntia. Sitten nainen saa ilmansuunnat aistivan magneettivyön, jota hänen ei kuitenkaan nähdä käyttävän. Lopulta hän kertoo muuten vain oivaltaneensa sijaintinsa luontokävelyreitillään.

Inuittikylässä tavataan myös nuorempi paikallinen mies. Hän vetää taskustaan gps-laitteen, jota kutsuu parhaaksi kaverikseen. Sama apuväline on käytössä myös suurella osalla autoilijoista.

Hyödyllisintä dokumentissa taitaa olla se, että tutkijat kehottavat gps-aikanakin käyttämään välillä omia aivoja reitin hakemiseen.

Hippokampukseen nimittäin pätee sama kuin muihinkin aivojen osiin: jos sitä ei käytä, se rappeutuu. Vaarana on ennenaikainen Alzheimerin tauti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat