Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veljekset kasvavat kuoleman keskellä

Ranskalaisdokumentti näyttää, miten ympäröivä sota valtaa syyrialaisten mielet ikään katsomatta

Radio ja TV
 
Yle
Alaikäiset aleppolaiset veljekset Mu'tazz ja Husain on kuvattu päivänä, jolloin pikkuveli Mu'tazz lähtee ensi kertaa mukaan rintamalle.
Alaikäiset aleppolaiset veljekset Mu'tazz ja Husain on kuvattu päivänä, jolloin pikkuveli Mu'tazz lähtee ensi kertaa mukaan rintamalle. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Ulkolinja: Syyrian lapset
sodan jaloissa
Syrie, enfants en guerre, Ranska 2014
Ohjaus Yuri Maldavsky
TV1 klo 22.00

"Kun al-Assad on kaadettu, haluamme perustaa maltillisen islamilaisen valtion." 16-vuotiaan syyrialaisen kapinallistaistelijan Husainin sanat tuntuvat kaiulta ajasta ja toivosta, joka oikeasti menetettiin ajat sitten.

Syyrian sisällissota on kestänyt lähes neljä vuotta. Viime vuonna verenhimoinen ääri-islamilainen Isis-järjestö otti hallintaansa suurimman osan kapinasta ja sen mediatilasta maailman tiedotusvälineissä.

Siksi moraalinen ja taloudellinen tuki myös tasavaltalaisille kapinallisille on kutistunut rajusti.

Husain on vanhempi aleppolaisista veljeksistä, jotka ranskalainen sotatoimittaja Yuri Maldavsky tapaa dokumentissaan Syyrian lapset sodan jaloissa. Nuorempi veli, vain 13-vuotias Mu'tazz, haluaisi myös rintamalle. Hän puhuu pommeista, diktaattori Bashar al-Assadia kohtaan tuntemastaan vihasta, kuolleista sukulaisista ja marttyyriudesta. Kun koulu on poikkeuksellisesti auki yhden päivän, siellä opetetaan sanaa jihad.

Yhdeksänlapsisen perheen isä Abu Husain on arabikevään ja sisällissodan veteraani. Perhe pystyy viettämään suhteellisen tavallisen näköisiä hetkiä päivällispöydän ääressä.

Taivaalta kuitenkin putoaa päivittäin tynnyripommeja, välillä myös raketteja. Molemmat veljekset ovat saaneet sirpaleista osansa: Husainin toinen silmä on lasia ja Mu'tazzillakin on arpia eri puolella vartaloaan. Dokumentin aikana kahdeksanvuotiaan naapurin pojan käsivarteen osuu tarkka-ampujan luoti.

Aleppon kaupunki on tuhoutunut ja laajalti autioitunut. Väkiluku on kutistunut kolmesta miljoonasta 250 000:een. Kaupunkilaisia on kuollut vähintään 30 000, kun koko sodassa on tapettu noin 200 000 ihmistä.

Maldavskyn dokumentti auttaa ymmärtämään arkea Syyrian sodan keskellä – niillä alueilla, joita Isis ei hallitse. Hajanaisen konfliktin kokonaiskuvan hahmottamisessa siitä kuitenkin on niukasti apua.

Harvinainen laajempaa kuvaa valaiseva hetki koetaan, kun yksi taistelijoista paheksuu tapaa, jolla Isis ja toinen suuri kapinallisryhmä al-Nusran rintama käyvät keskenään sotaa öljylähteiden hallinnasta. "Tulisivat tänne taistelemaan murhaajahallitusta vastaan."

Kun on kuullut tasavaltalaisten kapinallisten alakynnestä, tuntuu yllättävältä, että al-Assadin joukoista loikkaa dokumentin aikana vielä sotilas heidän puolelleen.

Yhtä yllättävää on, että loikkaus lavastetaan kuolemaksi, jotta loikkarin sukulaiset välttyisivät hallituksen kostolta.

Kapinalliset kuvaavat miehen muka kuolleena, jonka jälkeen video kaikesta päätellen ladataan internetiin.

Eniten hiomisen varaa dokumenttiin on jäänyt Maldavskyn selostuksiin ja pohdintoihin näkemästään.

Henkilökohtainen viittaus omaan 13-vuotiaaseen poikaan jää yksittäiseksi heitoksi, ja samaa voi sanoa kertaluontoisesta runollisuuden yrityksestä: "Kuolema on kaikkialla, jokaisessa katseessa ja ajatuksessa."

Sisällöltään virke kyllä pitää paikkansa piinallisen hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat