Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopasta kuuluu ääniä

Radio ja TV
 
Pekka Kyrö
Yle
Olga Palomäen ääniteos Notes on Human Impact pohjautuu tehdasympäristössä tehtyihin äänityksiin.
Olga Palomäen ääniteos Notes on Human Impact pohjautuu tehdasympäristössä tehtyihin äänityksiin. Kuva: Yle
Arvio: äänitaideteos
Ääniversumi: Art's Birthday
Viro/Suomi/Saksa/Sveitsi
Yle Radio 1 klo 21.40

Ranskalainen fluxustaiteilija Robert Filliou julisti 17. 1. 1963, että taiteen syntymästä on tasan miljoona vuotta. Silloin joku, henkilö tai olento, paiskasi kuivan sienen vesiämpäriin. Siitä syntyi taide.

Nyt tuosta tapahtumasta on 1 000 052 vuotta. Sen kunniaksi Euroopan yleisradioliitto EBU järjestää yhteisen radiolähetyksen, tosin päivän etuajassa. Lähetykseen EBU:n jäsenradioyhtiöt tuovat kahden satelliitin välityksellä oman ars acustica -teoksensa.

Ars acustica? Äänitaiteella, akustisella taiteella, radiofonialla, radiotaiteella ymmärretään äänityslaitteilla ja äänenkäsittelytekniikoilla luotua kuuloteosta, joka ei ole musiikkia eikä puhetta, vaikka se voi näitä molempia käyttää lähdemateriaalinaan. Se välitetään median kautta.

Nykyisen äänitaiteen edelläkävijöitä ovat sadan vuoden takaiset eurooppalaiset dadaistit, surrealistit, konstruktivistit ja koneromantikot. He rakensivat ääntä tuottavia koneita, esittivät nonsense- ja siansaksarunoja ja loivat kaupunkisinfonioita, joissa äänilähteinä olivat tehtaanpillit, sumusireenit, tykkipatterit ja rautatieasemat.

Äänitekniikan kehityksen myötä on tultu elektronisen musiikin kautta tämän päivän tietokoneilla luotuihin äänikompositioihin. Yle on ottanut lähetykseen EBU:n mittavasta ääniteosten kokoelmasta 80 minuutin osuuden, jossa on ohjelmat Virosta, Suomesta, Saksasta sekä Sveitsistä.

Vain Suomen ohjelma oli kuultavissani etukäteen. Se on harmoninen ääniveistos Notes on Human Impact, jonka pohjamateriaalina ovat tehdasympäristöissä tehdyt äänitykset. Tekijä Olga Palomäki on muuntanut teollisuuden metelöivän ja ärsyttävän ääniruuhkan pitkäkaarisiksi huminoiksi ja suhinoiksi, joita aina silloin tällöin yksittäiset pisteäänet virkistävät.

Sitä kuunnellessa voi kuvitella vaikka olevansa kapteeni Nemon kanssa sukelluslaivassa katselemassa pinnanalaista todellisuutta.

Äänitaiteen kuuluminen Ylen ohjelmavalikoimaan on sadan vuoden mittaisen kulttuurimuodon viljelemistä ja kuuntelemisen taidon kunnioittamista. Äänitaide luo parhaimmillaan kuvia vastaanottajan mieleen. Epäonnisimmillaan se on postmodernia tekotaidetta. Viron Raul Keller, Saksan Tarek Atoui ja Sveitsin Vincent Hänni ja Rudy Decelière ovat kukin ääni-installaatioiden ja performanssitaiteen tunnustettuja nimiä, joiden teoksia voi kuunnella myös netissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat