Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lokoisasti karhun kainalossa

Juhani Seppäsen Venäjä-sarjan perusteella Suomelle on oikeastaan käynyt aika hyvin

Radio ja TV
 
Yle
Juhani Seppänen kiertää Suomea vanhalla Ladalla.
Juhani Seppänen kiertää Suomea vanhalla Ladalla. Kuva: Yle
Arvio: asiasarja
Suomi on venäläinen
Suomi 2015
Käsikirjoitus Marjo Vilkko
Ohjaus Tommi Pietiläinen
TV1 klo 18.15

Juhani Seppäsen vuonna 2013 nähty Suomi on ruotsalainen -sarja herätti kiivastakin keskustelua. Joidenkin oli ilmeisesti vaikea niellä sitä historiallista tosiasiaa, että suomalaiset ovat olleet osa Ruotsia. Nyt nähdään, syntyykö reaktioita, kun puhutaan Suomen Venäjä-suhteesta.

Sarjan toteutukseen on nyt satsattu vähän enemmän kuin edellisessä sarjassa. Ylipäätään Seppäsen juontama sarja on tervetullut ohjelmatyyppi kaikessa perinteisyydessään. Esimerkiksi BBC tarjoaa jatkuvasti oivallisia esimerkkejä juonnetuista historiasarjoista.

Juontajan varaan lasketaan paljon. Seppänen puhuu selkeästi mutta on edelleen turhan jäykkä ja vakava. Vaikutelmaa on hauskasti kevennetty vanhalla Ladalla, jolla Seppänen huristelee paikasta toiseen. Lopputeksteistä ei selviä, ovatko ohjelman juonnot hänen itsensä kirjoittamia. Kirjoittajan kannattaisi ottaa kunnia itselleen, sillä jouheva teksti toimii hyvin puhuttuna.

Venäjä-sarja alkaa muistutuksesta, että vain sata vuotta sitten olimme vielä keisarin alamaisia. Ensimmäisen jakson aiheena on ryssäviha, jonka jäljille yritetään päästä haastattelemalla sekä tutkijoita että esimerkiksi Suomen venäläisiä.

Seuraavissa jaksoissa tehdään muun muassa vertailuja siitä, mikä on venäläisille ja suomalaisille yhteistä, mikä taas ei. Sauna, kirkas viina ja suomalais-ugrilainen geeniperimä ovat samaa, mutta suomalainen voi juoda viinansa yksin. Seppänen leikittelee siis kansallisilla stereotypioilla mutta ei kuitenkaan mene siinä liiallisuuksiin. Ville Haapasalo käy kertomassa, että suomalaiset ovat yhtä kovia valittamaan kuin venäläiset.

Seppänen toteaa sarjassa, että Suomi on historian eri käänteissä selvinnyt aika hyvin itänaapurin kanssa ja saanut elellä "lokoisasti karhun kainalossa", verrattuna muun muassa Baltian maihin. Hän väittää, että eteläisessä naapurimaassamme ei olisi mahdollista edes tehdä tällaista tv-sarjaa.

Myönteisestä näkökulmasta saattaa jälleen kehittyä polemiikkia. Sarjaa on kuvattu kesällä, joten siitä jää puuttumaan syksyn mittaan kiihtynyt debatti.

Mutta todellakin, miksi Suomi on saanut pitää itsenäisyytensä? Se on sarjan ydinkysymyksiä, jossa riittää puitavaa. Talvisota ei riitä vastaukseksi kaikkeen.

Myöhemmissä jaksoissa puhutaan muun muassa suomalaisista Pietarissa sekä ortodoksisuuden ja kommunismin historiasta.

Haastateltavia on runsaasti, ja heistä suurin osa on tutkijoita. Onko tosiaan niin, että Venäjän-tuntijat ovat melkein kaikki miehiä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat