Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raivoa rakennusten seinille

Amir Arsames Escandarin Tuulensieppaajat on loistava osoitus suomalaisen elokuvan kansainvälistymisestä

Radio ja TV
 
Yle
"Parasta pixadorelle on tulla yhteiskunnan torjumaksi", dokumentin sãopaulolaiset katutaiteilijat sanovat.
"Parasta pixadorelle on tulla yhteiskunnan torjumaksi", dokumentin sãopaulolaiset katutaiteilijat sanovat. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Tuulensieppaajat, Suomi 2014
Ohjaus Amir Arsames Escandari
TV1 klo 21.30 (K16)

Silkkaa farssia. Joukko Brasilian São Paulosta kotoisin olevia katutaiteilijoita on kutsuttu Berliinin taidebiennaalin vieraiksi. Heille osoitetaan laudasta pystytettyjä seiniä, joihin heillä on lupa ryhtyä maalaamaan, mutta miehiä tympäisee. He kiipeävät lautaseinien yläpuolelle ja alkavat maalata itse rakennuksen seinää. "Talo on suojeltu", joku huutaa. Biennaalin järjestäjät järkyttyvät, poliisit tulevat paikalle.

Tällaiset tilanteet ovat dokumentaristeille unelmien täyttymys. He tekevät sen itse. Riittää, että kamera on käynnissä.

Suomalaisen  Amir Escandarin esikoiselokuva Tuulensieppaajat seuraa favelassa kasvaneita nuoria miehiä ensin heidän kotikulmillaan. He eivät ole enää mitään pikkujätkiä, muutamalla on jo perhettäkin. Dokumentin neljällä päähenkilöllä on kaikilla rankka tausta, yksi ei ole oppinut lukemaankaan. Heitä yhdistää pixacao-yhteisö.

Pixadoret tekevät laittomuudesta taidetta. He maalaavat pilvenpiirtäjien seinille kryptisiä merkkejään ja kiipeilevät henkensä uhalla. Sitäkin hurjempi extreme-laji on junasurffailu, jossa tasapainoillaan liikkuvien junien seinillä ja katoilla. "Parasta pixadorelle on tulla yhteiskunnan torjumaksi", dokumentin miehet intoilevat. "Me puramme raivomme talojen seiniin."

Brasilialaisen kapinailmiön maine on kiirinyt jo eurooppalaisiin taidepiireihinkin, ja sen seurauksena Escandarin dokumentin miehet saavat eräänä päivänä kutsun Berliiniin.

Matkan ikävästä lopputuloksesta huolimatta he eivät palaa kotiin häntä koipien välissä vaan entistäkin itsevarmempina. "He ajattelivat meidän olevan eläimiä heidän häkissään."

Elokuvaohjaajana Escandarin on pitänyt itsekin olla tarkkana, mistä näkökulmasta hän lähestyy kohteitaan. Onko hänen elokuvansa länsimaisen älykön itseruoskintaa, jolla romantisoidaan köyhien miesten kapinaa? Siinä vaiheessa, kun Berliinin kuraattorilta tulee miehille karhukirje, on joka tapauksessa helppo valita puolensa. Fuck him.

Escandarin dokumentissa kaikki menee putkeen: aihe, kuvaus, päähenkilöt, ajoitus. Myös rahoitus, sillä tuotantoa on tukenut muun muassa Tanskan DR, ja sitä kautta on saatu mukaan kokenut leikkaaja Søren B. Ebbe.

Kuvauksesta vastaa mustavalkokuvan taituri, Pirjo Honkasalon  Betoniyön kuvaaja Peter Flinckenberg. Tuulensieppaajat on kokonaisvaltainen elämys, jossa mustavalkokuvaan on roiskaistu vain muutama tarkkaan harkittu väritäplä.

Suomalaiseen taiteeseen on melkein huomaamatta hiipinyt kansainvälisyyttä, joka ei tee numeroa itsestään. Haetaan aiheet ja esikuvat suoraan maailmalta ja nostetaan rimaakin samalla.

Escandarin oma perhe on päätynyt Iranista entisen Jugoslavian kautta Suomeen, ja hän on opiskellut elokuva-alaa Walesissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat