Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velipoikia yhdistävät sota ja rakkaus

Tanskan kallein televisiodraama kertoo rajakiistan ruokkimasta nöyryytyksestä

Radio ja TV
 
Yle
Peter (Jens Sætter-Lassen) ja Laust (Jakob Oftebro) rakastavat kumpikin Ingeä (Marie Tourell Søderberg).
Peter (Jens Sætter-Lassen) ja Laust (Jakob Oftebro) rakastavat kumpikin Ingeä (Marie Tourell Søderberg). Kuva: Yle
Arvio: draamasarja
1864, Tanska 2014
Ohjaus ja käsikirjoitus Ole Bornedal
TV1 klo 21.00

Tanskan yleisradioyhtiö DR on ylittänyt itsensä jo useita kertoja palkituilla sarjoillaan, joiden budjetit eivät ole olleet silti poikkeuksellisen suuria.

Mutta kuinka käy, kun rahaa on yhtäkkiä käytettävissä ison maailman malliin? Vieläkö kaiken perusta on käsikirjoittajassa ja hänen sensuroimattomassa näkemyksessään – ja varsinkin näin tärkeässä kansallisessa kertomuksessa? Ilmeisesti.

Ainakaan mitään muutosta entiseen ei näy 1864-sarjassa, jolle Tanskan parlamentti myönsi ylimääräisiä korvamerkittyjä kruunuja niin runsaasti, että se on nyt maan televisiohistorian kallein draamasarja. Kahdeksaan tunnin mittaiseen jaksoon käytettiin noin 23 miljoonaa euroa.

Mittakaavan hahmottamiseen eivät silti riitä sarjan ensimmäiset jaksot, sillä tuhansia avustajia vaatineita sotakohtauksia vyörytetään vasta puolivälissä.

Koko draaman kirjoittanut ja ohjannut Ole Bornedal pohjustaa pitkään ketjua, joka johtaa tarinan ytimessä olevaan nöyryttävään, Saksan ja Tanskan toiseen sotaan.

Kuningaskunta menetti sen taisteluissa noin kaksi tuhatta sotilasta sekä kaksi viidennestä maa-alastaan – Schleswigin ja Holsteinin herttuakunnat – ja saman verran väestöstään. Entisestä pohjoisesta suurvallasta oli jäljellä enää vain rippeet.

Suuresta historiallisesta teemasta huolimatta Bornedal ei yritä tehdä historiallista suursarjaa, vaan käyttää tarinan kuljettajina muutamia historian heittelemiä yksilöitä. Keskeisimpiä ovat sotaan lähtevät nuoret veljekset Laust ( Jakob Oftebro ) ja Peter ( Jens Sætter-Lassen ), jotka rakastavat samaa kotikylän Ingeä ( Marie Tourell Søderberg ), kartanon tilanhoitajan tytärtä.

Inge onkin sarjan varsinainen kertoja, vaikka vasta kuoltuaan, päiväkirjansa kautta. Sen löytää rapistuneeseen kartanoon vanhan miehen avustajaksi passitettu nuori ongelmainen Claudia ( Sarah-Sofie Boussnina ), jonka sotilasveli on kuollut äskettäin Afganistanissa.

Tarinan nykytasolla Bornedal teki eroa tyypilliseen historialliseen draamaan – ja sai yrityksestä tietysti moitteita. Muutamat poliittisesti motivoituneet kommentaattorit pitivät sitä osoittelevana kannanottona Nato-Tanskan sotatoimiin Afganistanissa.

Toisaalta tämä on se tapa, jota Tanskan tv-ihmeen kummisetä, tämänkin sarjan tilannut Ingolf Gabold, on korostanut: päätarinan rinnalla pitää kuljettaa jotain laajempaa tai yleisempää, yhteiskunnallisesti merkittävää tarinaa.

Toki (luokka)yhteiskunta on läsnä muutenkin, muun muassa edellisestä sodasta traumatisoituneena palanneen kartanonherran Didrichin ( Pilou Asbaek ) kautta.

Kaikkein maanisin hahmo on silti piispa ja tuleva pääministeri Monrad ( Nicolas Bro ). Hän on sotaa päättömästi lietsova kansankiihottaja, vaikka ei aivan omin avuin.

Häntä auttaa puhetaitojen hiomisessa tähtinäyttelijä Johanne Heiberg ( Sidse Babett Knudsen ), eräänlainen poliittinen spin-doctor, esiintymiskonsultti. Nyt siis Vallan linnakkeessa kuvitteellista pääministeriä näytellyt Knudsen auttaa Kööpenhaminan "Borgeniin" todellista edeltäjäänsä.

Eikä hän ole ainoa muita mielikuvia herättävä. Rooleissa on useita tuttuja näyttelijöitä ainakin niille, jotka ovat seuranneet sarjoja Rikos, Silta, Murhakomissio, Onnen kauppaa sekä Naapureita ja salaisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat