Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä kuuluu tv:ssä laihduttaneille?

Television painonpudotusohjelmat eivät tarjoa oikotietä onneen. Professori varoittaa pikadieettien terveysriskeistä.

Radio ja TV
 
Jaana Laitinen
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Suurin pudottaja -kisaan osallistunut Jukka Peura on laihtunut ohjelman jälkeen omin päin liki 60 kiloa elämäntapamuutoksella.
Suurin pudottaja -kisaan osallistunut Jukka Peura on laihtunut ohjelman jälkeen omin päin liki 60 kiloa elämäntapamuutoksella. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Televisiossa pyörii parhaillaan monta laihdutusohjelmaa, esimerkiksi yhdysvaltalainen Suurin pudottaja (Ava) sekä kotimaiset Jutta ja puolen vuoden superdieetit (Nelonen) ja Rakas, sinusta on tullut pullukka (MTV3).

Jutta Gustafsbergin dieettiohjelmassa tähdätään kymmenien kilojen pudotuksiin. Pullukoissa ihmisiä houkutellaan isolla rahapalkinnolla laihtumaan yli 16 kiloa seitsemässä viikossa.

Suurin pudottaja -ohjelmassa osallistujat ovat niistäneet painoa alas jopa 50 kiloa viidessä kuukaudessa.

Vantaalainen Katja Ferm, 33, pudotti vuonna 2013 Puolen vuoden superdieeteissä 40 kiloa. Kaikki tuli takaisin nopeasti sen jälkeen, kun kamerat sammuivat.

Syöpöttely alkoi itse asiassa heti ohjelman loppupunnituksen jälkeen Vanajanlinnassa. Tarjolla oli muun muassa viittä sorttia täytekakkuja. Painon nousu ahdisti Fermiä, ja se sai hänet syömään lisää. Viime syksynä hänen sokeriarvonsa kohosivat.

"Oli hirveä halu alkaa kovalle dieetille. Onneksi opin jo, ettei dieetit ole mun juttu. Olen opetellut uusia ruokailutapoja. Niiden ansioista paino on nyt pudonnut seitsemän kiloa. Enkä aloita enää yhtään dieettiä", Ferm sanoo.

Sastamalassa asuva Riitta Laurila, 38, laihtui samassa ohjelmassa yli 28 kiloa, sadasta kilosta reiluun 70 kiloon.

"Tein kaiken juuri niin kuin neuvottiin. Ongelmat alkoivat vasta vuosi ohjelman jälkeen. Sain ohjelmasta hyvät eväät, mutten osannut pitää niistä kiinni. Osa pudonneesta painosta on tullut takaisin. Turnausväsymystä on", syömisensä kanssa yhä kamppaileva Laurila sanoo.

"Tein asioita oikein ohjelman takia, koska halusin onnistua. Nyt joudun miettimään, kenen takia teen asioita."

Outi Pyhäranta HS
Katja Ferm pudotti Jutta ja puolen vuoden superdieetit -ohjelmassa 40 kiloa, mutta kilot tulivat takaisin nopeasti. Nyt hän on opetellut uusia ruokailutapoja. "En aloita enää yhtään dieettiä", Ferm sanoo.
Katja Ferm pudotti Jutta ja puolen vuoden superdieetit -ohjelmassa 40 kiloa, mutta kilot tulivat takaisin nopeasti. Nyt hän on opetellut uusia ruokailutapoja. "En aloita enää yhtään dieettiä", Ferm sanoo.

Huonot kokemukset eivät tule yllätyksenä Helsingin yliopiston Lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessorille Kirsi Pietiläiselle. Television laihdutusohjelmien kuva painonpudotuksesta on hänen mukaansa epärealistinen.

"Katsojille syntyy käsitys, että kilojen pitää tippua nopeasti. Jos tv:n dieettejä matkitaan kotona, se voi johtaa terveysriskeihin."

Ohjelmissa laihdutetaan tiukalla ruokavaliolla ja kovalla treenillä, mutta kotona yhtä tarkkaa ohjausta ei saa.

Eikä ohjelmien rääkkitreenikään sovi kaikille. Monilla lihavilla on ongelmia sydämen tai nivelten kanssa.

"Siksi liikunta pitää valita oman terveyden mukaan."

Lyhyt, tiukka kuuri ei yleensä johda pysyviin elintavan muutoksiin. Sen sijaan lääkärit suosittelevat laihtumista puolesta kilosta kiloon viikossa.

Nopean kuurin jälkeen paino noussee usein entisiin lukuihin, sillä aineenvaihdunta on hidastunut, ja kun syöminen palautuu ennalleen, energiaa alkaa varastoitua rasvaksi. Lopulta kehossa on suhteessa enemmän rasvaa kuin dieetin alussa, Pietiläinen muistuttaa.

Laukaalaisen Jukka Peuran kuulumiset ovat onneksi valoisampia. Peura, 34, osallistui Suomen Suurin pudottaja -ohjelmaan vuonna 2013 ja oli kauden painavin kilpailija.

Hän putosi kisasta viikolla kolme, jolloin 190 kilon alkupainosta oli tipahtanut 20 kiloa. Ohjelman jälkeen Peura on kuitenkin laihtunut omin päin vielä liki 60 kiloa.

Tahti on ollut lääkäreiden suosittelema puolesta kilosta kiloon viikossa. Se onnistui muuttamalla elämäntapoja: Peura petrasi ruokavaliota ja alkoi liikkua.

"Hyviä elämäntapoja noudattamalla paino putoaa edelleen. Dieetit ovat turhia, ne alkavat ja loppuvat", Peura sanoo.

Hän haluaa pudottaa vielä parikymmentä kiloa 90 kilon nurkille. Hän on mennyt kihloihin ja valmistelee häitä.

"Sain ohjelmassa tukea ja tsemppiä. Se auttoi minua tekemään tämän muutoksen."

 

Jutta ja puolen vuoden superdieetit Nelosella klo 19.00. Suurin pudottaja (USA) -ohjelman finaali Avalla klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat