Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainos siitäkin mitä ei ole

Neuvostoliittolaisesta mainostoimistosta kertovan dokumentin mainio arkistomateriaali naulaa katsojan paikalleen

Radio ja TV
 
Yle
Eesti Reklaamfilm teki mainoselokuvan muun muassa kengurukepeistä. Ei haitannut, vaikka mainosten tuotteita ei aina ollut saatavilla.
Eesti Reklaamfilm teki mainoselokuvan muun muassa kengurukepeistä. Ei haitannut, vaikka mainosten tuotteita ei aina ollut saatavilla. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto
Kullaketrajad, Viro 2013
Ohjaus Hardi Volmer ja Kiur Aarma
Teema klo 21.00

Viro oli 1980-luvulla suomalaisen silmin outola, jossa puheenparsi oli kotoisa ja kaikki muu harmaata ja tasapaksua. Mutta mitä enemmän aikaa miehityksestä kuluu, sitä huikeampia tarinoita etelänaapurista kuoriutuu.

Hardi Volmerin ja Kiur Aarmanin dokumentti Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto (2013) on henkinen rinnakkaisteos Jaak Kilmin Disko ja ydinsota -dokumentille (2009). Molemmat kurkistavat historiaan niin läheltä nykyihmistä kuin suinkin eli televisiosuhteen kautta.

Neuvostoliiton ainoa mainostoimisto on Kilmin työhön verrattuna perinteisempi, mutta tapahtumien vyöry ja hersyvä arkistomateriaali naulaavat katsojan paikalleen.

Dokumentin keskushenkilö on mainosmaakari Peedu Ojamaa (1933–2014). Hänen elämäntyönsä ei ole vähäinen. Ojamaa perusti Eesti Reklaamfilmin, josta tuli kylmän sodan toisen osapuolen Neuvostoliiton suurin ja ainoa mainoselokuvia tuottava putiikki.

Jo lähtökohta oli järjetön – ja siksi niin toimiva.

Suunnitelmataloudessa ei pitänyt teoriassa olla tarvetta kulutusta ohjaavalle mainonnalle. Kuitenkin Moskovan päättäjät vakuuttuivat mainonnan tärkeydestä.

Kun neuvostoyritykset määrättiin käyttämään prosentti budjetistaan mainontaan, ruplahana suurvallan luoteisnurkkaan aukesi.

Seurasi asioita, joita kapitalismin sääntöihin tottuneen on vaikea uskoa todeksi.

Laitetaanko vähäpukeiset naiset keikistelemään ja kaahaamaan hiekkarannalla jeepillä ja myydään kuvastolla kuivakäymälöiden kaksinkertaisia kansia? Onnistuu.

Mainos kivennäisvedestä, jota on vain kolme kuorma-autollista? Kyllä. Värska-mineraalivedestä tuli mainoksen vetävän tanssikoreografian myötä hittituote.

Entä mainos, jossa ei sovi näyttää mitään tuotteita, koska niitä ei todennäköisesti ole?

Sopii. Kaubamajan mainoksessa nähtiin lopulta notkeita voimistelijoita sekä nopeita välähdyksiä kristallikruunuista.

Sitä mukaa, kun Eesti Reklaamfilmin imperiumi kasvoi, Ojamaan ja kumppaneiden tavoitetaso nousi. Tosin 1980-luvun alun suurhanke, Tallinnan Piritaan kaavailtu formularata, jäi hilkuille. Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnev kuoli juuri vähän ennen kuin sopimus piti allekirjoittaa.

Olemassaolonsa aikana toimisto ehti tuottaa noin 5 000–6 000 mainosta. 1990-luvun alussa työt olivat vaarassa hävitä kokonaan, mutta onnekkaan sattuman kautta mainoksia säilyi kelallinen.

Ne eivät suinkaan ole uponneet historian sedimentteihin. Esimerkiksi Kanahakkliha-mainoksesta (1986) tuli vuonna 2005 iso nettihitti, josta päätyi lopulta pätkä Borat-elokuvaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat