Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikossarjan evoluutio

Radio ja TV
 
Miska Rantanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Tätä en olisi kyllä uskonut: laadullinen evoluutio on mahdollista myös amerikkalaisessa rikosdraamassa.

Peruselementit ovat sinänsä samat miljoona kertaa nähdyt. On vastakohtainen työpari, hiillostava esimies ja vallanpitäjien verkottunut rappio.

Mutta melkein kaikki muu onkin toisin. True Detective palauttaa uskon ihmismielen pimeisiin puoliin ja saa toivottavasti muutkin amerikkalaisten poliisisarjojen tekijät kohottamaan rimaansa.

Sarja on rikosjännitystä aikuisille, jotka ovat kasvaneet sisään X-Filesin arkipäivän yliluonnollisuuteen, Wiren tylyyteen ja Mulholland Driven surisevaan äänimaailmaan.

True Detectivessä selvitetään USA:n Louisianassa vuonna 1995 tehtyä murhaa kolmella aikatasolla. Kaksi entistä rikosetsivää kertoo vuonna 2012, kuinka kaikki kävi. Mitä pidemmälle tarina etenee, sitä suuremmaksi eroavaisuudet kerrotun ja todellisten tapahtumien välillä kasvavat.

True Detective eroaa muista sarjoista henkilöohjauksellaan ja dramaturgiallaan. Mitään ei hierota naamaan, vaan katsojalle annetaan tilaa omille oivalluksille ja tulkinnoille.

Päähahmot kasvavat – tai ainakin sopeutuvat.

Rikosetsivä Martin Hart ( Woody Harrelson ) on kulisseistaan kiinni pitävä perheenisä, josta paljastuu vähitellen hukassa oleva kriisimies.

Häntä kiehtovampi tapaus on työpari Rustin Cohle ( Matthew McConaughey ), jonka filosofiset monologit voi omasta mielentilasta riippuen tulkita joko realistisiksi tai umpikyynisiksi.

Näistä hahmoista saisi todellisen kliseegallerian, mutta Mad Menin tapaan sarjassa mikään ei ole mustavalkoista. Ohjauksessa pienilläkin eleillä ja ilmeillä on merkitystä.

UpeintaTrue Detectivessä on se, että siinä ei oikeastaan ole mitään yksittäistä mullistavaa keksintöä.

Esimerkiksi nelosjakson yhdellä otolla tehty pitkä huumeryöstökohtaus on jatkumoa vaikkapa Orson Wellsin Paholaisen kosketuksen avausjaksolle ja Mikhail Kalatozovin Soy Cubanuima-allaskohtaukselle.

True Detective käyttää samoja palikoita kuin aikalaisensa, mutta osaa laittaa ne laatikkoon eri koloista kuin muut.

Miska Rantanen HS
miska.rantanen@hs.fi
Kirjoittaja tylsistyy rikossarjojen äärellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat