Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajomies-draama on tiivistämisen taidonnäyte

Radio ja TV
 
Ajomies (Matti Laine) kipuilee keskellä elämänmuutosta ja kolmiodraamaa.
Ajomies (Matti Laine) kipuilee keskellä elämänmuutosta ja kolmiodraamaa.
Arvio: tv-elokuva
Ajomies, Suomi 2013
Käsikirjoitus ja ohjaus J.-P. Passi ja Jarkko T. Laine
TV1 klo 21.05

Miehen elämä on käännekohdassa. Isä on kuollut, ja edessä on muutto Forssasta Vaasaan vaimon työn perässä. Muuton myötä taakse on jäämässä suhde raviradan työkaverin Marin kanssa.

Ajomiehen kolmiodraamassa ei ole mitään, mitä ei olisi kerrottu ennenkin. Olennaisinta onkin, kuinka se on kerrottu. Juttu etenee vaivattomasti ja pitää tiukasti otteessaan, vaikka ei lipsu arkirealismista piiruakaan. Päähenkilö on jätetty nimettömäksi eikä muidenkaan nimiä mainita kuin ohimennen. Se korostaa henkilöiden arkisuutta – mutta myös yleispätevyyttä.

Matti Laine näyttelee miestä, Veera Degerholm Riikka-vaimoa ja Elina Ylisuvanto Maria. He tekevät roolinsa hyvin. Hahmoihin uskoo helposti.

Ajomiehestä on kaikki turha leikattu pois ja elokuva tiivistetty noin tuntiin. Silti se etenee rauhallisesti. Jännitettä rakennetaan paljastamalla asioita tipoittain, ja yksityiskohdat selviävät katsojalle luontevasti tapahtumien kautta. Musiikkia on käytetty näppärästi, varsinkin Jolly Jumpers -bändin biisejä.

Ohjaaja-käsikirjoittajat J.-P. Passi ja Jarkko T. Laine ovat molemmat työskennelleet elokuvaajina. Passi ohjasi aiemmin Jukka Kärkkäisen kanssa menestysdokkarin Kovasikajuttu. Laine ohjaa tässä esikoistaan.

Kuvaajien elokuvassa kuvaus on alistettu tiukasti kerronnalle. Naturalismin keskelle visuaaliseksi tärpiksi on keksitty raviradan lähtöauto, jonka siivet leviävät komeasti. Silläkin on myös dramaturginen roolinsa, kuten niin näkyvällä hökötyksellä pitääkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat