Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taparikolliset tunaroivat yllätyksettömästi

Uutuuskuunnelma yhdistää dekkarin ja komedian tekijöitä

Radio ja TV
 
Anne Hämäläinen Yle
Samuli Niittymäki, Tommi Korpela ja Jani Volanen ovat uuden komediakuunnelman pääosissa.
Samuli Niittymäki, Tommi Korpela ja Jani Volanen ovat uuden komediakuunnelman pääosissa. Kuva: Anne Hämäläinen Yle
Arvio: kuunnelma
Jooskan broidi, Suomi 2015
Käsikirjoitus Pekka Salo
Ohjaus Rike Jokela
Radio 1 klo 15.00, uusinta 9. 2. klo 19.03

"Pikkalassa on yks hikinen mökki, joka pitäis polttaa."

Tänään ensiesityksensä saava kuunnelma Jooskan broidi alkaa vetävästi musiikilla, ja rosoisella rockilla on muutenkin tärkeä osa tämän road movie -henkisen tarinan kuljettamisessa.

Ammattirikollisten alimpaan kastiin kuuluvat Jooska ja Korsu sovittelevat velkojaan tuhopolttokeikalla. Mutta kun bemari hyytyy Länsiväylän päähän, pitää hätiin hälyttää Jooskan veli Sasu.

Siitä alkaa kovasti skismainen kommellusten sarja, jossa henkilökemiat ja moni muukin asia menevät alusta alkaen puihin.

Jooskan broidin tekijätiimi sulattaa yhteen monen genren tekijöitä.

Käsikirjoittaja Pekka Salo on profiloitunut dekkarikirjailijana. Hän on tehnyt viidellä vuosikymmenellä kymmeniä kuunnelmia, joista viime vuosina on uusittu esimerkiksi Vuokrattu nainen ja Caracasin hiiret. Kirjailijana Salo debytoi jo 1977. Monet hänen teoksistaan on julkaistu sekä romaanina että radiodraamana. Ohjaaja Rike Jokela on puolestaan kokenut komedian tekijä. Hän on ollut mukana muun muassa huumorisarjojen Pulkkinen, Itse valtiaat ja Jopet-show tekijätiimeissä.

Huumori yhdistää myös taparikollisia esittäviä Tommi Korpelaa ja Jani Volasta. Molemmat kuuluvat Julmahuvi-ryhmään, joka muistetaan kulttimainetta nauttivista television sketsisarjoista Studio Julmahuvi (1998) ja Ihmebantu (2009).

Joukkoa täydentää pikkuveljeä esittävä, muuta työryhmää huomattavasti nuorempi Samuli Niittymäki.

Kuunnelma kompastelee juonenkäänteiden ennalta-arvattavuuteen. Päähenkilöiden hölmöilyyn perustuva tunaritarina on lukemattomia kertoja koeteltu komediastandardi. Vaikka lopussa odottaakin Pekka Salolle tyypillinen yllätys, se ei riitä pelastamaan kaavamaista juonta.

Kuunnelman pitävät pinnalla hyvin yhteen pelaavat näyttelijäsuoritukset sekä Anders Wikstenin äänisuunnittelu, jonka tavaramerkkejä ovat dokumenttimaisuus sekä hienovarainen äänenvoimakkuuden vaihtelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat