Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvio: Breaking Bad -sarjan tuliterä spin-off Better Call Saul on vakuuttavaa työtä

Radio ja TV
 
Ursula Coyote Netflix
Bob Odenkirk näyttelee taitavasti lakimies James McGilliä, joka Breaking Bad -sarjassa tunnettiin ensi sijassa nimellä Saul Goodman.
Bob Odenkirk näyttelee taitavasti lakimies James McGilliä, joka Breaking Bad -sarjassa tunnettiin ensi sijassa nimellä Saul Goodman. Kuva: Ursula Coyote Netflix
Arvio: draamasarja
Better Call Saul, USA 2015–
Pääkäsikirjoittajat Vince Gilligan ja Peter Gould
Pääosissa Bob Odenkirk, Patrick Fabian, Michael McKean, Rhea Seehorn
Katsottavissa maksullisessa Netflixnettipalvelussa osoitteessa netflix.fi

"Kun tilanne käy kiperäksi, et halua avuksesi rikosasianajajaa, vaan rikollisen asianajajan." Näin esiteltiin nuhjuista lakiasiaintoimistoa pyörittävä Saul Goodman laatusarjassa Breaking Bad (2008–2013).

Samassa toisen tuotantokauden jaksossa Goodman paljasti, että hänen oikea nimensä on James McGill ja että hän valitsi juutalaiselta vaikuttavan asianajajanimensä asiakkaiden houkuttelemiseksi.

Letkeästi jutusteleva, lakia kiertävä mutta luotettava Saul Goodman oli yksi Breaking Badin parhaista hahmoista.

Se, että Breaking Badin luoja Vince Gilligan ja käsikirjoittaja Peter Gould ryhtyivät kehittelemään Saul Goodmanin ympärille omaa sarjaa, tuntui hyvältä idealta.

Vielä paremmalta idealta se tuntuu, kun on katsonut oheissarjan kaksi ensimmäistä jaksoa.

Gilligan ja Gould ovat käsikirjoittaneet sarjan alun terveellä itseluottamuksella. He eivät lähde liikkeelle vauhdikkaasti, vaan Goodman tavataan hitaampana, vanhempana ja kaljuuntuneempana leivontatöissä ostoskeskuksen korvapuustipuodissa. Häntä näyttelee edelleen erinomaisesti Bob Odenkirk.

Palkkatyö ei ole Goodmanille ominaista. Ne, jotka ovat nähneet Nelosella esitetyt Breaking Badinkaksi tuotantokautta, tietävät, että Saul tienasi satojatuhansia pelkästään toimimalla välittäjänä Walter Whiten metamfetamiinikaupassa.

Ne, jotka ovat katsoneet kaikki sarjan viisi kautta Netflixistä, tietävät vielä enemmän.

Better Call Saul -sarjan korvapuusteja leipova Goodman säilyttää kotonaan yhä vhs-videonauhaa, jolta löytyvät hänen vanhan toimistonsa karkeatekoiset paikallistelevisiomainokset. Niiden katselu palauttaa ajassa taaksepäin, lakimiesuran alkupuolelle.

Myös tuolloin Goodman oli aivan erilaisessa elämäntilanteessa kuin Breaking Badissa: hän on lähestulkoon varaton, ajaa savuttavalla autolla ja puolustaa asiakkaita, joiden avustamisesta liittovaltio maksaa minimipalkkion.

Oheissarjasta nauttiakseen ei tarvitse tuntea alkuperäistä, mutta sen tunteminen rikastaa kyllä katsomiskokemusta. Breaking Badia katselleelle myös mustaa huumoria viljelevä tyyli on ennalta tuttu.

Better Call Saulin ensi-ilta oli Yhdysvalloissa eilen, 8. helmikuuta. Suomen Netflixissä ensimmäinen jakso tulee nähtäville tänään ja toinen huomenna. Tuotantokauden loput kahdeksan jaksoa ilmestyvät palveluun tiistaisin kello 9, aina AMC-kanavan Yhdysvaltain-esityksen jälkeen.

Tulevien jaksojen käsikirjoitusten laadusta lupaa hyvää se, että AMC-kanava uskalsi jo viime kesäkuussa tilata sarjasta toisenkin tuotantokauden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat