Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämää suljetulla osastolla

Draamakomedialla masentuneesta nuorukaisesta on traaginen tausta

Radio ja TV
 
TV5
Keir Gilchrist ja Zach Galifianakis ovat pääosissa omaelämäkerrallisessa mielisairaaladraamassa.
Keir Gilchrist ja Zach Galifianakis ovat pääosissa omaelämäkerrallisessa mielisairaaladraamassa. Kuva: TV5
Arvio: elokuva
It's Kind of a Funny Story ★★
USA 2010
Ohjaus Anna Boden ja Ryan Fleck
Pääosissa Keir Gilchrist, Zach Galifianakis, Emma Roberts
TV5 klo 21.00 (K12)

Newyorkilaisen Ned Vizzinin ensimmäinen kirja Teen Angst? Naaah. . . (2002) koostui omaelämäkerrallisista tarinoista, joita hän oli kirjoittanut kotikaupunkinsa sanomalehtiin teinivuosinaan ja niiden jälkeen.

Hänen ensimmäinen romaaninsa, tieteistarina Be More Chill (2004), kertoi high schoolin epäsuositusta oppilaasta, jonka nielaisema pillerinkokoinen tietokone ohjastaa häntä kohti koulun nokkimajärjestyksen huippua.

Nuoruusvuosien kuvaamista jatkoi myös Vizzinin toinen romaani It's Kind of a Funny Story (2006), josta tehtiin tämäniltainen elokuva.

Kirja syntyi Vizzinin oman sairaalakokemuksen pohjalta.

Draamakomediassa 16-vuotias Craig Gilner ( Keir Gilchrist ) on kärsinyt masennuksesta, saanut lääkityksen, luopunut siitä, masentunut jälleen ja pelkää nyt tekevänsä itsemurhan.

Häntä ahdistavat ihastuminen kaverin tyttöystävään ( Zoë Kravitz ) sekä koulupaineet, joita isä lisää omilla kunnianhimoisilla vaatimuksillaan.

Omasta pyynnöstään Gilner otetaan sisään lähisairaalan psykiatriselle osastolle, missä remonttipulmien vuoksi aikuiset ja nuoret on sijoitettu samoihin tiloihin.

Suljetulla osastolla nuorukainen tapaa monenlaisia epätavallisia tyyppejä. Heistä läheisimmäksi muodostuu mietteliäs, mutta ystävällinen Bobby.

Tätä esittävä Zach Galifianakis osaa tehdä pohdiskelevan eksentrikkoroolin hyvin, kuten on nähty tv-sarjassa Bored to Death (2009–2011). Taitavasti näyttelee myös Viola Davis psykiatrin roolissa.

Elokuvan ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet yhdessä Anna Boden ja Ryan Fleck.

He käsittelivät masennusta toisenlaisessa muodossa Fleckin ohjauksessa Half Nelson (2006), jossa seurattiin huumeriippuvaista historianopettajaa ja yhtä tämän tyttöoppilaista. Elämänmakuisen draaman vahvuuksiin lukeutui Ryan Goslingin vähäeleinen pääosasuoritus.

Tämäniltaisessa elokuvassa tekijät eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Keir Gilchrist muistuttaa kyllä alkuperäisromaanin kirjoittanutta Vizzinia, mutta elokuvasta olisi tullut paljon parempi, jos rooliin olisi saatu moni-ilmeisempi näyttelijä.

Paradoksaalista on, että tiettyyn rajaan asti laimeus auttaa elokuvaa. Tapahtumattomuus ja mitäänsanomattomat vuorosanat saavat kaiken tuntumaan aidolta.

Lopulta tavallisuuden kuitenkin toivoisi johtavan epätavallisiin juonikulkujen päätöksiin, mutta näin ei valitettavasti käy.

Elokuvan taustoihin tutustuminen tuo tullessaan aivan uuden, odottamattoman väännön kuvattuihin tapahtumiin.

Ned Vizzini jatkoi uraansa nuortenkirjailijana ja tv-sarjojen käsikirjoittajana, mutta masentumistaipumus ei antanut periksi. Vuonna 2013 hän teki itsemurhan, 32-vuotiaana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat