Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armenian Buñuelin lumoava kuvamaailma

Radio ja TV
 
Nuorta runoilijaa (ja viittä muuta roolia) esittää Sofiko Tšiaureli.
Nuorta runoilijaa (ja viittä muuta roolia) esittää Sofiko Tšiaureli.
Arvio: elokuva
Granaattiomenan väri ★★★★
Neuvostoliitto 1968
Ohjaus Sergei Parad{cechzanov
Teema klo 21.45

Onko tämä maailman kaunein elokuva? Joidenkin mielestä on. Ainakin sitä voi huoletta kutsua yhdeksi elokuvahistorian omaperäisimmistä teoksista.

Teema esittää parhaillaan armenialaisen Sergei Paradžanovin (1924–1990) elokuvia. Viikko sitten nähtiin Menneitten sukupolvien varjot (1964), ja nyt on vuorossa elokuvista tunnetuin, Granaattiomenan väri (1968). Se on ihmeellinen surrealistinen runoelma, joka ohjaajan sanoin pyrkii kuvaamaan runoilijan, 1700-luvulla eläneen Sajat Novan sisäistä maailmaa.

Elokuva kertoo tarinan runoilijan elämästä: miten hän kasvaa, rakastuu ja päätyy luostariin. Mutta se on pikemminkin sarja kuvia kuin etenevä kertomus. Kuvat on lastattu symboliikalla ja värikkäällä kaukasialaisella kansanperinteellä.

Kuvissa ja symboleissa näkyy uskonnollisia, historiallisia ja seksuaalisia viitteitä. Kuvien vastapainona vanha runokieli on selkeää ja koskettavaa. Paradžanovia kannattaa katsoa ja kuunnella avoimin mielin, kauneudesta nauttien.

Paradžanov opiskeli ja aloitti uraansa samoihin aikoihin kuin Andrei Tarkovski, he ystävystyivät ja vaikuttivat toistensa töihin. Paradžanov joutui kuitenkin neuvostohallinnon epäsuosioon ja työleirille 1970-luvulla. Granaattiomenan väri piilotettiin vuosiksi, ja se esitettiin lännessä vasta 1980-luvulla.

Ohjaajan muusa, näyttelijä Sofiko Tšiaureli esittää elokuvassa kuutta eri roolia. Teeman sarjassa nähdään vielä elokuvat Linnakkeen legenda (1984) ja Ashik-Kerib (1988).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat