Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko lintu räjähtää, jos sille syöttää leivänmuruja?

Radion puhelinkontaktiohjelma Luontoilta on ratkonut yleisön luontomysteerejä jo 40 vuotta

Radio ja TV
 
Leena Koskela IS
Luontoiltaa nykyään juontava Pirkka-Pekka Petelius parodioi ohjelmaa radiosketsissä vuonna 1986.
Luontoiltaa nykyään juontava Pirkka-Pekka Petelius parodioi ohjelmaa radiosketsissä vuonna 1986. Kuva: Leena Koskela IS
Suora lähetys
Luontoilta
Puhelin studioon: 0203-17600
Radio Suomi klo 18.03

Kun Radio Suomen Luontoilta viimeksi lähetettiin kuukausi sitten, eräs soittaja ihmetteli, miten perunoiden mukana pellosta nousi 74 sentin mittainen pätkä ankeriasta.

Tavanomaisten luontohavaintojen lisäksi melkein joka lähetykseen mahtuu jotakin hämmentävää. Kuulijat ovat esimerkiksi kertoneet muuttolintu taivaanvuohesta, joka lentelee helmikuun pakkasessa, sekä pilkkiavannosta nousseesta elävästä käärmeestä.

Soittajat ovat kyselleet, voiko lintu räjähtää liiallisesta syömisestä tai voiko kaloja opettaa.

Yleensä kysymyksiin löytyy vastaus, mutta mysteerejä jää myös ratkaisematta.

Ajatus luontoaiheisesta puhelinkontaktiohjelmasta syntyi 40 vuotta sitten, ja ensimmäinen ohjelma kuultiin huhtikuussa 1975. Luontoilta oli alunperin pelkkä työnimi mutta vakiintui nopeasti suurta suosiota saavuttaneen lähetyksen titteliksi.

Ohjelman isä on biologin koulutuksen saanut toimittaja Veikko Neuvonen, joka myös juonsi Luontoiltaa vuoden 2007 loppuun. Studioon koottiin asiantuntijaraati ratkomaan kuulijoita vaivaavia pulmia.

Luontoiltaa lähetettiin myös televisiossa 1982–2006. Viime vuonna kaksi radiolähetystä tehtiin internetiin kuvallisena versiona, ja samaa aiotaan kokeilla tänäkin vuonna, mutta varsinaista paluuta televisioon ei ole tulossa.

Vuosina 1985–1997 julkaistiin myös viisi Luontoillan aiheista koostettua kirjaa.

Viime vuosina internet ja digikamerat ovat mullistaneet luontohavaintojen välittämisen radiostudioon. Kun aikoinaan toimitukseen saapui postitse jopa kuolleita eläimiä, nykyään valokuvat saapuvat asiantuntijoiden ihmeteltäviksi muutamalla klikkauksella ja jatkavat usein matkaansa ohjelman nettisivuille.

Muuten Luontoilta ei ole muuttunut mitenkään. Ikuisena periaatteena on, että yleisön luontohavaintoja ei ryhdytä kyseenalaistamaan.

Ohjelman tunnettuudesta kertoo, että se on ollut myös useiden parodioiden kohteena. Vitsiä Luontoillasta on väännetty esimerkiksi radion Alivaltiosihteerissä sekä Nelosella 1997–1998 esitetyssä sketsisarjassa Huuliveikot.

Myös ohjelman nykyinen juontaja Pirkka-Pekka Petelius parodioi Luontoiltaa radion Yömyöhä-ohjelmassa 1986.

Peteliuksen sketsillä on hämmentävä yhteneväisyys Muurahaiset päällekkäin -otsikolla nettihitiksi nousseen todellisen puhelinsoiton kanssa.

Ensin mainittu löytyy Ylen Elävästä arkistosta ja jälkimmäinen Youtubesta. Parodioiko todellisuus itseään paremmin kuin komedia?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat