Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC:n dokumentti: Appleen ei ole luottamista

Radio ja TV
 
Yle
BBC:n dokumentissa nähdään salaa kuvattua materiaalia Applen Kiinassa sijaitsevilta tuotantolaitoksilta.
BBC:n dokumentissa nähdään salaa kuvattua materiaalia Applen Kiinassa sijaitsevilta tuotantolaitoksilta. Kuva: Yle
Arvio: reportaasi
Applen petetyt lupaukset
Apple's Broken Promises
Britannia 2014
Toimittaja Richard Bilton
TV1 klo 22.00

Lontoon Covent Gardenin säihkyvässä Apple Storessa fanit hihkuvat innoissaan. He odottavat uutta iPhone 6 -mallia saapuvaksi kuin Jeesusta.

Kiusalliset Apple-hihhulit ovat hyvä syy luopua Applen tuotteista, mutta paljon painavampia perusteluita löytyy tuotteiden tuotanto-olosuhteista. Niitä käsiteltiin julkisuudessa muun muassa vuonna 2010, kun yhtiön kiinalaisen valmistajan Foxconnin tehtailla paljastui työntekijöiden itsemurhien aalto.

Tapauksen jälkeen ei tapahtunut ihmeitä suuntaan eikä toiseen. Applen asiakkaat pysyivät uskollisina, eikä yhtiön tarvinnut kuin lausua ympäripyöreitä lupauksia.

BBC:n Panorama-ohjelman toimittaja Richard Bilton matkusti Kiinaan ja pestasi paikallisen soluttautujan, joka pääsi kuvaamaan salaa Applen uudemman alihankkijan Pegatronin tehtaille. Mies otti aikamoisen riskin, joten myös toimittajan menetelmien eettisyyttä voisi pohtia.

Kiinalaismiehen kuvaamassa materiaalissa näkyy muun muassa työntekijöitä, jotka nukahtelevat työpisteissään, ja ääninauhalta kuulee työnjohtajien tylyä määräilyä.

Tehtaalla tehdään ylipitkiä vuoroja, ja työntekijät on sullottu nukkumaan jopa 12 hengen huoneisiin.

Kiinasta Bilton suuntaa Indonesian Bangkaan, jossa ihmiset raatavat laittomissa tinakaivoksissa. Kuten odottaa saattaa, Bilton tapaa ihmisiä, jotka tietävät, että ainakin osa Applenkin käyttämästä tinasta tulee laittomista kaivoksista.

Biltonin kuvaamat asiat ovat järkyttäviä, mutta reportaasin todistusvoima jää silti heppoiseksi. Harvat haastateltavat ovat kuluttaja-aktivisteja, joilla ei tunnu olevan mitään täsmällistä tietoa Applen toiminnasta, joten heidän tehtäväkseen jää vain yleinen kauhistelu.

Kukaan Applen johdosta ei reportaasin mukaan suostunut haastateltavaksi, tai kenties vaivautunut. Bilton siteeraa toistuvasti vain yhtiön virallisia linjanvetoja, jotka ovat pelkkää sanahelinää. Ei kai kukaan tosissaan usko Applen lupauksiin, edes pahimmat hörhöt?

Biltonin olisi kannattanut metsästää edes yhtiön entisiä työntekijöitä, mutta ehkä sitäkin reittiä on turhaan kokeiltu. Vai mikä selittää sen, että Apple saa edelleen porskutella rauhassa?

Applen ylimielisyys tulee Biltonin reportaasista selväksi, mutta hän ei muistuta laajemmista yhteyksistä. Kiinasta tuskin löytyy tehdasta tai Indonesiasta kaivosta, joissa työntekijöitä kohdeltaisiin hyvin. Eettisyys on kaikkia maailman yrityksiä koskeva kysymys.

Niin kauan kuin elektroniikkatuotteille ei ilmaannu reilun kaupan vaihtoehtoa, joka voisi kilpailla myös huippusuunnittelussa, Applen ei tarvitse välittää. On tosin perusteltua väittää, että eettiseen eturintamaan astuminen kuuluisi nimenomaan Applen brändiin.

Tarvitaan siis entistäkin perusteellisempia reportaaseja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat