Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin köyhä kääntöpuoli

Radio ja TV
 
Yle
Juliette Binoche ja Denis Lavant ovat Pont-Neufin sillan asunnottomat taiteilijat ja rakastavaiset.
Juliette Binoche ja Denis Lavant ovat Pont-Neufin sillan asunnottomat taiteilijat ja rakastavaiset. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Pont-Neufin rakastavaiset ★★★
Les amants du Pont-Neuf, Ranska 1991
Ohjaus Leos Carax
Teema klo 21.00

Ranskalainen Leos Carax oli 1980-luvun post- Godard -sukupolven tunnetuimpia ohjaajia elokuvillaan Boy Meets Girl (1984) ja Levoton veri (1986), joissa molemmissa peikkokasvoinen Denis Lavant näytteli Carax'n alter egoa Alexia. Lavantin esittämä Alex on pääosassa myös Carax'n elokuvassa Pont-Neufin rakastavaiset.

Pariisin kuuluisin silta Pont-Neuf oli korjattavana ja tarjosi elokuvalle komeat kulissit. Sitä tehdessä kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan putkeen. Budjetit ylittyivät, kuvausaika sillalla umpeutui, ja Lavant loukkasi peukalonsa. Elokuvasta tuli silti ohjaajansa paras katsojamenestys.

Carax seurasi trendejä ja ajankohtaisia ilmiöitä. Levoton veri oli nopea reaktio aidsiin, ja Pont-Neufin rakastavaisissa juhlitaan vallankumouksen 200-vuotispäivää.

Nyt katsottuna elokuva näyttää itsetarkoituksellisen rankalta, ja se alleviivaa juhlivan Pariisin köyhää kääntöpuolta. Alex on asunnoton sirkustaiteilija, joka majailee sillalla seuranaan iäkäs Hans ( Klaus-Michael Grüber ). Eräänä päivänä sillalle ilmaantuu salaperäinen Michèle, rakkaudessaan pettynyt taiteilija, joka on menettämässä näkönsä.

Ranskalaisilla on pitkät perinteet juoppojen ja kodittomien romantisoimisessa, ja Pont-Neufin rakastavaiset asettuu samalle jatkumolle, vaikka Carax pyrkiikin kuvauksessaan naturalismiin. Aivan elokuvan alussa nähdään dokumentaariselta näyttävää kuvaa juoppoputkasta. Pohjimmiltaan elokuva on nimensä mukaisesti rakkaustarina.

Romantisointia on myös Michèlen sokeutuminen ja se, että päähenkilöt ovat syvällä sielussaan taiteilijoita, ikään kuin pyhitettyjä kerjäläisiä.

Elokuvassa on monta visuaalisesti mieleenpainuvaa kohtausta, ja niistä kuuluisimmassa Alex ja Michèle tanssivat hulluina sillalla taustanaan juhlivan Pariisin upeat ilotulitukset.

Michèleä näyttelee Juliette Binoche, joka nousi lopullisesti kansainväliseen maineeseen pari vuotta myöhemmin Krzysztof Kieslowskin väritrilogian Sinisessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat