Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harry Bosch painaa hommia lomallakin

Michael Connellyn romaanien suosittu etsivähahmo sai oman tv-sarjan

Radio ja TV
 
HBO
Monien elokuvien ja tv-sarjojen sivuosista tuttu Tutus Welliver on mainio valinta Harry Boschin rooliin.
Monien elokuvien ja tv-sarjojen sivuosista tuttu Tutus Welliver on mainio valinta Harry Boschin rooliin. Kuva: HBO
Arvio: poliisisarja
Bosch, USA 2014
Ohjaus Jim McKay
Pääosissa Titus Welliver, Amy Aquino, Jamie Reddick, Annie Wersching
Katsottavissa HBO Nordicin maksullisessa nettipalvelussa osoitteessa hbonordic.fi

Poliisietsivä Hieronymous "Harry" Bosch tavattiin ensimmäisen kerran vuonna 1992 romaanissa The Black Echo (suom. Tunnelirotta). Sittemmin kirjailija Michael Connellyn (s. 1956) luoma hahmo on seikkaillut päähenkilönä jo 19 romaanissa, joista valtaosa on myös suomennettu.

Bosch on vieraillut muissakin Connellyn dekkareissa. Elokuvissa tai televisiossa häntä ei ennen tätä ole ihme kyllä näkynyt.

Connellyn tuoreimmissa kirjoissa Bosch on päälle kuusikymppinen Vietnam-veteraani, joka on palannut eläkkeeltä poliisintöihin erityissopimuksella. Bosch-tv-sarjassa hahmoa on hieman muutettu. Siinä hän on 47-vuotias Irakin ja Afganistanin veteraani. Vanhaa jazzia hän kyllä vapaa-aikanaan kuuntelee edelleen.

Michael Connelly on itse ollut mukana käsikirjoittamassa sarjaa. Se ottaa juonenlankoja useista hänen kirjoistaan, ensimmäiseksi romaanista City of Bones (suom. Luukaupunki) vuodelta 2002.

Sarjan tuottaja- ja käsikirjoittajakumppanina Connellyllä on ollut pitkän linjan ammattimies, muun muassa The Wire -sarjaa aiemmin tehnyt Eric Overmyer. Sarja on yksi verkkokauppa Amazonin ensimmäisiä tv-tuotantoja.

Heti sarjan alkajaisiksi Bosch ampuu sateisella kadulla sarjamurhaajaksi epäillyn miehen.

Vaikka miehellä oli Boschin mukaan ase kädessään, siitä ei löydy hänen sormenjälkiään tai dna:taan, joten etsivä joutuu syytettyjen penkille. Boschin pyrkyrimäiset esimiehet olisivat vain mielissään, mikäli omapäinen etsivä saisi potkut.

Oikeudenkäynnin kuluessakin Bosch toki tekee työtään, vaikka ei saisi. Pahasti pahoinpidellyn pikkupojan luurangon löytyminen metsärinteestä nostaa Boschin tunteet pintaan, samoin kuin kohtaaminen kauniin naiskonstaapelin Julia Brasherin ( Annie Wersching ) kanssa.

Michael Connelly on entinen rikostoimittaja, ja hänen kirjoissaan peruspoliisityön kuvauksella ja rikostutkinnan teknisellä etenemisellä on iso osuus. Sarjassa keskitytään enemmän poliisintyön dramaattiseen puoleen, missä ei sinänsä ole vikaa.

Ongelma on siinä, että Bosch toistaa ikävästi vuosikymmenien mittaan poliisisarjojen kliseiksi muodostuneita asetelmia.

Ärtyisä, itsepäinen ja sekalaisen menneisyyden omaava etsivä, omia asemiaan varmistelevat byrokraattiesimiehet, saaliinhimoiset syyttäjät, haaskalintumaiset toimittajat ja poliisintyöhön liittyvät omantunnon ongelmat ovat poliisitarinoiden peruskauraa, josta ei välttämättä enää oikein jaksa innostua, vaikka itse sarja hyvin olisikin tehty.

Ja hyvin Boschin 10-osainen ensimmäinen tuotantokausi on tehty. Ohjaaja Jim McKay ohjaa konstailematta, ja Los Angelesista piirtyy elävän tuntuinen kuva.

Boschia tulkitsee monien elokuvien ja tv-sarjojen sivuosista tuttu Titus Welliver, joka aloitti elokuva- ja tv-uransa vuonna 1990.

Welliver on hyvä ja dynaaminen näyttelijä, jonka voi myös fyysiseltä olemukseltaan hyvin kuvitella Harry Boschiksi.

Myös Jesse Voccian tunnussävelmä on kiinnostava ja istuu sarjan tummaan tunnelmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat