Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MasterChef Australia voittaa True Detectiven

Radio ja TV
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Aloitin kokkiohjelmien fanituksen TopChefistä. Olin haltioissani, kun huippukokit väänsivät kummallista sapuskaa (mikä ihmeen ganache?!) älyttömistä tarvikkeista (voiko ganachen tehdä säilykkeistä!?) ja haukkuivat toisensa pystyyn baarin takahuoneen näköisessä ruokakomerossa.

Ajattelin, että nyt on kokkaamisesta laadittu harvinaisen vetävää tv-viihdettä. Ja kun MasterChef tuli telkkariin, en voinut ymmärtää, kuka jaksaisi jännittää amatöörin munanvatkausta, kun TopChefissä meillä on sentään ammattilainen valmistamassa keltuaista neljällä tapaa.

MasterChef Australia käänsi pääni. Olen nyt tajunnut, miten paljon ruokapuhetta TopChefistä puuttuu.

Siinä, missä ammattikokit keskittyvät pöllimään kilpakumppanien kattiloita ja kehumaan itseään, MasterChef Australiassa kamera zoomaa siihen, mitä liedellä tapahtuu. Kilpailijat selostavat välillä hyvinkin tarkasti, mitä rosmariininoksia ja minkä verran hiiltynyttä purjoa heittävät sooseihinsa.

Ja aivan kuten MasterChef Juniorissa, Australian aikuistenversiossa ei kampata kaveria tämän ollessa matkalla yrttihyllylle – päinvastoin, jokaista kilpakumppania kannustetaan älämölöllä, mikäli itsensä on ehtinyt jo pelastaa pudotukselta.

Ei silti pidä luulla, että kilpailu sujuu yhtä herttaisissa merkeissä kaikissa MasterChefeissä. Jenkeissä amatöörikokit puukottavat toisiaan selkään yhtä innokkaasti kuin TopChefissä.

True Detectiveen tämä kaikki liittyy sillä tavalla, että olen nyt katsellut tätä superhehkutettua sarjaa Areenasta muutaman jakson, eivätkä sen ällistyttäviksi kutsutut kamera-ajot ja Rustin nihilistis-filosofinen pölinä ole jääneet sen kummemmin mieleen pyörimään.

Sen sijaan Rustin ja Martinin kovistellessa nilkkiä kuulusteluhuoneessa huomasin jääneeni kontemploimaan suklaan temperointia. True Detective on hienosti tehtyä telkkaria, joo, mutta paikoin pelkkää tahatonta maskuliinisuuden parodiaa.

Mitä on keksitty dekkarijännitys verrattuna siihen, että kotikokki lyö painetestissä pannulle kokonaisen napsijan, vaikka kalasta pitäisi riittää myös seuraaviin eriin? Voi pojat, kylläpä pureskelin silloin kynsiäni!

Juhani Karila juhani.karila@gmail.com
Kirjoittaja haluaisi osata valmistaa kohokkaan

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat