Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovapäinen šeriffi palaa kotiseudulle Kentuckyyn

Elmore Leonardin novelliin perustuva menestyssarja ammentaa villistä lännestä

Radio ja TV
 
Nelonen
Deadwood-sarjan lainvartijana vakuuttanut Timothy Olyphant nähdään nyt Justified-sarjassa liittovaltion šeriffinä.
Deadwood-sarjan lainvartijana vakuuttanut Timothy Olyphant nähdään nyt Justified-sarjassa liittovaltion šeriffinä. Kuva: Nelonen
Arvio: etsiväsarja
Justified, USA 2010–2015
Pääkäsikirjoittaja Graham Yost
Pääosissa Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Jacob Pitts
Hero klo 21.00 (K16)

Kunnioitettu rikoskirjailija Elmore Leonard kuoli toissa vuonna 87-vuotiaana. Hänen teoksistaan yksi jatkaa yhä elämäänsä muuntuneessa muodossa: pitkä novelli Fire in the Hole (2002) oli pohjana televisiosarjalle Justified, josta esitetään Yhdysvalloissa paraikaa kuudetta tuotantokautta.

Nykyaikaan sijoittuvan sarjan päähenkilö, nelikymppinen liittovaltion šeriffi Raylan Givens, oli alkujaan yksi romaanihenkilöistä kirjoissa Pronto (1993) ja Kärsi kakkusi (1995). Cowboyhattuineen, -saappaineen ja nopeasti liikahtavine pistoolikäsineen Givens on saanut kuulla syntyneensä sata vuotta liian myöhään.

Villin lännen ajoista muistuttaa myös Givensin rooliin mainiosti sopiva Timothy Olyphant. Tämä on jäänyt mieleen realistisen Deadwood-lännensarjan (2004–2006) rauhallisena lainvartijana Seth Bullockina.

Justified-sarjan alussa Givens työskentelee Miamissa. Esimies ei pidä hänen liipasinherkkyydestään, ja niin Givens siirretään vanhoille kotiseuduilleen Kentuckyyn. Siellä hän päätyy alkajaisiksi tutkimaan kirkon räjäyttämistä.

Justifiedin pilottijakso on kirjoitettu tarkasti novellin mukaan, vuoropuheluitakin suoraan kopioiden – ja mikäpä siinä: Leonardin dialogi on kerännyt ylistystä vuodesta toiseen. Loppuratkaisua sarjan luoja Graham Yost tosin laimensi, kirjailijan hyväksymällä tavalla.

Leonard osallistui Justifiedin käsikirjoitustyöhön satunnaisin juoniehdotuksin. Lisäksi hänet pidettiin kirjoittajien mielessä jakamalla heille rannekkeet, joissa kehotettiin pohtimaan, mitä Elmore Leonard tekisi.

Justifiedia onkin kehuttu muun muassa Leonardin tyyliä muistuttavasta vähäeleisyydestä.

Tänään esitettävien kahden jakson perusteella kehuihin ei voi varauksetta yhtyä. Avausjakso herättää kyllä myönteisiä odotuksia, mutta toisen osan vankikarkuritarina tuntuu tavanomaiselta.

Avauksessa lupaavinta, viihdyttävintä ja mielenkiintoisinta on villin lännen aihelmilla pelaaminen. Ensimmäisessä kohtauksessa Givens on vanhan ajan šeriffityyliin antanut roistolle 24 tuntia aikaa poistua Miamista. Kun mies ei ole totellut, on päädytty tilanteeseen, jossa selviää, kumpi vetää aseensa nopeammin.

Avausjakson kiinnostavuutta lisää myös Givensin ja rikollisen Boyd Crowderin ( Walton Goggins ) vuosikymmenten takainen työtoveruus kaivosmiehinä. Jakson sivujuonessa tavattava nuoruuden tuttu Ava ( Joelle Carter ), joka on surmannut aviomiehensä, on puolestaan liian siloteltu hahmo.

Nykyisiin huippusarjoihin verrattuna Justified tuntuu vanhanaikaiselta, kun siinä ratkaistaan tapaus per jakso. Perinteinen muoto ja vielä pidemmät perinteet cowboy-sisällössä lienevät kuitenkin keskeiset syyt sarjan pitkälle suosiolle.

Vuonna 2012 Leonard julkaisi vielä Givensistä kertovan romaanin Raylan, joka jäi hänen viimeisekseen. Kirjailijan ehdotuksesta teoksen juonikulkuja käytettiin Justifiedin kolmannen tuotantokauden jaksoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat