Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäinen poptoimittaja palasi juurilleen

Markku Veijalainen teki dokumentin Back to the Sixties -liikkeestä. Sen jälkeen esitetään kooste 60-luvun musiikkiohjelmista.

Radio ja TV
 
Yle
Markku Veijalainen (oik.) ja Jyrki Hämäläinen tulkitsivat Sonny ja Cheriä Ohimennen-ohjelmassa 1966.
Markku Veijalainen (oik.) ja Jyrki Hämäläinen tulkitsivat Sonny ja Cheriä Ohimennen-ohjelmassa 1966. Kuva: Yle

"Ohimennen-ohjelmaa tehtäessä meillä ei ollut mitään esikuvia, oltiin vain itse mielettömän tohkeissamme", muistelee suomalaisen media-alan moniammattilainen Markku "Mape" Veijalainen. Hän oli aloittanut uransa vuonna 1964 radiossa poptoimittajana.

"Kun Porolan Jarmo siirtyi Tampereelle TV2:lle, hän sai tehtävän luoda jotakin nuorisolle. Hän otti yhteyttä minuun, koska olimme tehneet aikaisemmin yhden The Renegades -ohjelman."

Ensijaksojen jälkeen ohjelman toiseksi juontajaksi pestattiin Veijalaisen ideasta Jyrki Hämäläinen, jonka Veijalainen oli tavannut ensi kertaa Lontoossa.

"Jyrki oli nähnyt, miten ohjelmia tehdään Englannissa, ja toi Suomeen hulluja, erilaisia ideoita. Eihän me Suomessa oltu voitu nähdä muun maailman ohjelmia. En esimerkiksi olisi ikimaailmassa keksinyt meidän esittävän Sonnya ja Cheriä!" Veijalainen naurahtaa.

Tuo kuuluisa imitointi nähdään tänään Elävän arkiston Ohimennen-jaksossa vuodelta 1966. Esitys edustaa suomalaisen televisioviihteen historiaa, ja koko ohjelma huokuu raikasta rentoutta.

Halu dokumentoida oman ikäluokan yhä vireätä musiikkitoimintaa ajoi Veijalaisen tekemään tänään ensiesityksensä saavan dokumentin Back to the Sixties. Tuotanto valmistui yhteistyössä samannimisen musiikkiyhdistyksen kanssa.

"Vaikka olin alkujaan poptoimittaja, halusin aina tehdä ohjelmia muun muassa ohjaajana. Nyt myöhemmin olen hankkinut tarvittavaa ammattitaitoa ja kalustoa. Back to the Sixties -dokkarin kappaleet äänitettiin studiossa, yhtyeet soittivat ja kuvattiin moneen kertaan, muusikot kertoivat vanhoista ajoista. Leikkasin ohjelmaa koko kesän, kun musa oli niin kivaa."

Televisiossa ohjelmasta nähdään tunnin mittainen versio. mutta yhdistys julkaisee dokumentista kaksituntisen dvd-version. Sillä esiintyy myös tv-ohjelmasta pois jäänyt Topmost.

Veijalainen kiittelee BTS-väkeä, jonka tilaisuuksissa on toiminut juontajana monen vuoden ajan.

"Siellä me olemme takahuoneessa aivan samat kaverit kuin aikoinaan 60-luvulla, samoin yleisössä on paljon samaa väkeä. Kenelläkään ei ole rooli päällä."

Dokumentin herkullisissa haastattelujaksoissa muun muassa kerrotaan, kuinka Ranskassa ainutlaatuisen läpimurtomahdollisuuden saanut rautalankayhtye The Strangers joutui palaamaan kotimaahan ja koulun penkille.

Sekin kuullaan, miten kävi, kun legendaarisen Emman levyttänyttä The Soundsia kosittiin Japaniin, jossa sen levyjä myytiin valtaisia määriä.

Ensimmäisenä lupaa lähtöön uskaltautui kysymään yhtyeen soolokitaristi Henkka Granö, mutta tämän äidin vastaus ei antanut jossittelemisen varaa. The Soundsin Japanin-keikat jäivät tekemättä.

 

Back to the Sixties (2014) Teemalla klo 21.00. Elävä arkisto: Paluu 60-luvulle Teemalla klo 22.00.

MTV3
Markku Veijalaista nähdään telkussa edelleen. Hän juontaa MTV3:n Studio55.fi-ohjelmaa.
Markku Veijalaista nähdään telkussa edelleen. Hän juontaa MTV3:n Studio55.fi-ohjelmaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat