Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies, joka levytti "Kekkosen, Kekkosen, Kekkosen"

Radio ja TV
 
Yle
"Olen lopettanut taiteen tekemisen, nykyään teen taiedtta", totesi J. O. Mallander vuonna 1970.
"Olen lopettanut taiteen tekemisen, nykyään teen taiedtta", totesi J. O. Mallander vuonna 1970. Kuva: Yle
Dokumentti
Muotokuvassa: J. O. Mallander
Bakom bilden: J. O. Mallander
Suomi 2014
Fem klo 18.30

Pohjoismaisen käsitetaiteen pioneeri J. O. Mallander on osannut hämmentää ansiokkaasti muun muassa kuvataiteilijana ja maataiteilijana sekä kriitikkona, galleristina ja kuraattorina.

Mallanderin, 70, ensimmäinen julkinen taideteos oli kuitenkin äänilevy – 6. 12. 1968 julkaistu single Extended Play.

Toimittaja Lotta Wigelius-Wulff viittaa levyyn tuoreessa Muotokuvassa-ohjelmassaan, mutta ei ehdi syventyä siihen. Syy ei ole silti hänen, sillä Mallanderin kaikkia tekemisiä – hän oli perustamassa myös Kasvis-ravintolaa ja paria kulttuurilehteä – on vaikea tiivistää puoleen tuntiin.

Siksi palatkaamme vielä uran alkuun ja singleen Extended Play, joka "kuvittaa" erinomaisesti sekä käsitetaiteen ideaa että Mallanderin käsitetaiteellisesta tyyliä.

Taiteilija M. A. Nummisen ja tutkija Pekka Gronowin Eteenpäin!-merkillä julkaistu Extended Play koostuu kahdesta alle seitsenminuuttisesta kappaleesta, joilla eduskunnan puhemiehet laskevat presidentinvaalien valitsijamiesten ääniä ("Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen") – yhteensä noin neljäsataa kertaa.

Oliko teos pila vai poliittinen kannanotto, ja voiko äänilevyllä julkaistua ääntenlaskua ylipäätään kutsua teokseksi? Mallander ei selitellyt levyä tuoreeltaan, eikä ole ilmeisesti selitellyt myöhemminkään.

Ehkä hän tahtoi jättää kuulijan tulkittavaksi, mistä kappaleissa 1962 ja 1968 on kyse – vai onko mistään?

Tai ehkä hän suunnitteli levyn havaintokykyä herkistäväksi kokeeksi: tarpeeksi kauan kuunneltuna Kekkoset muuttuvat vähitellen kuin musiikiksi.

Levyn monimielinen nimi Extended Play osoittautui joka tapauksessa enteelliseksi. Urho Kekkonen oli vuonna 1968 ollut presidentti 12 vuotta, mutta uskoiko kukaan hänen jatkavan virassaan vielä toiset 12 vuotta – ja vähän yli. Extended Play, pitkitetty näytelmä, tosiaan.

"Minulla on kiistaton kyky haistaa voittajat", sanoo uraansa arvioiva Mallander muotokuvassaan nyt – ei tosin Kekkosesta, vaan löytämistään taiteilijoista.

 

Extended Play -levy on kuunneltavissa Youtubessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat