Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä on Kalevala Jari Halosen mukaan

Radio ja TV
 
Tanjalotta Räikkä ja Tommi Eronen tulkitsevat Kalevalaa.
Tanjalotta Räikkä ja Tommi Eronen tulkitsevat Kalevalaa.
Arvio: draamasarja
Kalevala – Väinämöisen uusi laulu
Suomi 2013
Ohjaus Jari Halonen
Pääosissa Tommi Eronen, Pirjo Lonka, Tanjalotta Räikkä, Konsta Mäkelä, Ari Vakkilainen, Henrik Saarinen
TV1 klo 21.05

Ikävä, että tässä kävi näin. Ajatus Jari Halosen Kalevalasta oli alun perin kutkuttava, mutta jotakin meni pieleen. Lopputulos on lähinnä kiusallinen.

Me keski-ikäiset muistelemme lämmöllä Halosen aiempia elokuvia, erityisesti Joulubileitä (1996). Aleksis Kiven elämäkin (2002) teki vielä vaikutuksen. Kalevalaa Halonen alkoi pedata jo viime vuosikymmenellä, mutta ehkä koko haave paisui heti alussa liian kunnianhimoiseksi.

Elokuva nähtiin teattereissa nimellä Kalevala – Uusi aika, ja nyt materiaali on pilkottu kolmiosaiseksi tv-sarjaksi nimellä Väinämöisen uusi laulu.

Uuden Kalevalan päähenkilö on nykyajassa elävä toimitusjohtaja Sampo Väinölä ( Tommi Eronen ), jota ympäröivät monet Kalevalasta sovelletut hahmot. Halosen tarkoituksena on rinnastaa muinaiset suomalaiset viisaudet ja bisneselämän lait.

Elokuvassa liikutaan nykyajan ohella myös alkuperäisessä kalevalaisuudessa. Aikatasojen välillä on omituinen tuotannollinen kuilu, sillä nykyaika on leikattu ja kuvattu hutiloiden, kun taas Kalevala-todellisuus näyttää komealta kuin Rauta-aika. Epäsuhdastakin voi päätellä, että tekoprosessi ei ole mennyt putkeen.

Kalevalaa jaksaa katsoa vain, jos on kiinnostunut Halosen korkealentoisista ajatuksista. Muuten se on melkoista tarpomista.

Näyttelijät ovat kaivaneet haudasta kaikki turkkalaiset maneerit, joille ennen muinoin sai nauraakin. Nyt Halonen ei jätä yhtään tilaa itseironialle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat