Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taka-alalta kajahtaa

Oscarilla palkittu dokumentti nostaa etualalle taitavat taustalaulajat

Radio ja TV
 
Yle
Jo Lawry (vas.) on vieraillut Suomessa Stingin taustalaulajana ja Lisa Fischer (oik.) Tina Turnerin. Judith Hill (kesk.) oli lähdössä kiertueelle Michael Jacksonin kanssa ennen tähden kuolemaa.
Jo Lawry (vas.) on vieraillut Suomessa Stingin taustalaulajana ja Lisa Fischer (oik.) Tina Turnerin. Judith Hill (kesk.) oli lähdössä kiertueelle Michael Jacksonin kanssa ennen tähden kuolemaa. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
20 Feet from Stardom, USA 2013
Ohjaus Morgan Neville
Teema klo 21.00

Harva kuuntelija jää kylmäksi, kun vahva naisääni laulaa The Rolling Stonesin sodanvastaisessa Gimme Shelter -klassikkokappaleessa: "Rape! Murder! It's just a shot away. It's just a shot away."

Naislaulajan nimi on Merry Clayton. Kun hänen soolo-osuutensa kuullaan ilman soittimia dokumentissa 20 Feet from Stardom, tykitys lennättää katsojan persiilleen. Hetki on Oscarilla palkitun taustalaulajadokumentin väkevin ja tunteikkain.

Vedet näyttävät kihoavan silmiin myös äänitettä dokumentissa kuuntelevalla Mick Jaggerilla, Rollareiden laulajalla. Hän ei kuitenkaan intoudu kehumaan Claytonia erikseen. "Näitä juttuja äänitetään kahdelta yöllä, ja sitten aamulla sitä kuuntelee, että hitto vie, tuostahan tuli hyvä", Jagger sanoo.

Persoonaton kiitos kertoo osaltaan taustalaulajan asemasta musiikkiteollisuudessa – samoin kuin se, että Claytonin etunimi kirjattiin albumin kanteen väärin, muotoon "Mary". (Tätä dokumentti ei mainitse.)

Huonomminkin voi silti huippulaulajalle käydä: 1960-luvulla Darlene Love ei saanut nimeään levyille lainkaan, vaan tuottaja Phil Spector markkinoi äänitteet The Crystals -yhtyeen tuotoksina. Loven pulmat Spectorin kanssa eivät jääneet tähän, ja hänen monipolvinen tarinansa onkin dokumentin kiinnostavin.

Musiikkidokumentteihin erikoistunut ohjaaja Morgan Neville ei kerro Loven tarinaa sujuvimmalla mahdollisella tavalla. Sama töksähtely vaivaa dokumentin muitakin elämänkohtaloita.

Onneksi Nevillellä on tukenaan musiikki, joka lennättää etenkin alkupuolta eteenpäin.

Taustalaulajien merkityksestä keikan tunnelmaan nähdään heti kärkeen loistonäyte Talking Headsin Stop Making Sense -konserttielokuvasta. Myöhemmin oman vauhtinäytteensä antavat Ike ja Tina Turnerin taustalaulaja-tanssijat.

Ike Turnerin pahamaineisen sovinismin kohdalla dokumentissa tehdään pintaraapaisu taustalaulajien kohtaamaan seksismiin. Tästä varmasti olisi löytynyt jutun juurta enemmänkin.

Mieluusti olisi kuullut enemmän myös siitä, miten laulajat mukauttavat ääntään eri kokoonpanoihin. Kiintoisa näyte kuullaan esimerkiksi laulamisesta "enemmällä ilmalla", with more air.

Dokumentin esittelemiä muita laulutaitureita ovat Lisa Fischer, jonka Sting nostaa valokeilaan keikallaan, ja Táta Vega, jonka piti aikoinaan tehdä vaikutus Stevie Wonderiin muutamassa sekunnissa. Nuorempaa polvea edustava Judith Hill kipuilee taustalaulajan töiden ja soolouran rakentamisen välillä, kuten muut ovat tehneet aiemmin.

Dokumentissa pohditaan myös, miksi sen nimessä mainittu 20 jalan mittainen siirtymä taustalta tähdeksi on niin vaikea tehdä.

Omia arvioitaan esittävät myös Bruce Springsteen, Sting ja Stevie Wonder. Aiemmassa yhteydessä haastatellulta entiseltä taustalaulajalta Sheryl Crow'lta olisi ehdottomasti pitänyt kysyä, miten hän tempussa onnistui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat