Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkko jakaa televisioyleisön

Lapset ja nuoret katsovat tv-ohjelmat pääosin netistä. Ylen Risto Kuulasmaa haluaa luoda nuorille uuden alustan.

Radio ja TV
 
Kerttu Jaatinen Yle
Nuortensarja #lovemillan jaksoja on katsottu verkossa – Areenassa, Youtubessa ja Facebookissa – yli kymmenen miljoonaa kertaa.
Nuortensarja #lovemillan jaksoja on katsottu verkossa – Areenassa, Youtubessa ja Facebookissa – yli kymmenen miljoonaa kertaa. Kuva: Kerttu Jaatinen Yle

Yhä useammat vanhemmat kertovat, että heidän lapsensa eivät katso enää ollenkaan telkkaria. Ohjelmia kyllä katsotaan, mutta internetistä.

Ilmiö on huomattu myös Ylessä. Siellä asiaan on perehtynyt Risto Kuulasmaa, joka aloitti tammikuussa julkaisupäällikkönä, vastuualueenaan muun muassa Yle Areenan verkkopalvelut.

"0–15-vuotiaiden maailma on tosi jännä. Tabletti on nyt lasten media. Pikku Kakkosen sovellus ajaa jo lastenhoitajan roolia. Tabletissa pitää olla ihan erilaista kamaa kuin televisiossa, vuorovaikutteista. Siellä on tulevaisuus", Kuulasmaa sanoo.

Areenan katselusta Pikku Kakkosen osuus on jo merkittävä. Ja kun lapset menevät nukkumaan, näkyy aikuisten katselussa piikki.

Sairaalasarja Syke on Yle Areenan katsotuin sarja. Se on saanut verkossa keskimäärin 140 000 katsojaa. Nuortensarja #lovemillan jaksoja on katsottu verkossa – Areenassa, Youtubessa ja Facebookissa – yli kymmenen miljoonaa kertaa.

"Verkko ei ole #lovemillalle ja Docventuresille enää lisäpalvelu, vaan osa ohjelmakonseptien ydintä", Kuulasmaa huomauttaa.

Tammikuussa Yle Areena, MTV Katsomo ja Nelosen Ruutu keräsivät verkossa yhteensä 51 miljoonaa käynnistystä. Luvut kuulostavat isoilta, mutta muiden kuin lasten katselutavat muuttuvat aika hitaasti. Viime vuonna Suomessa oli ennätysmäärä televisioita, 4 658 000 kappaletta. Katselukin löi taas ennätykset.

Suomalainen töllöttää keskimäärin kolme tuntia ja neljä minuuttia päivässä. Edelleen 93 prosenttia siitä hoituu perinteisesti tv-ruudusta silloin, kun se sieltä lähetetään. Sykkeenkin katselun verkko-osuus on vain 15 prosentin luokkaa.

"Nyt on menossa mielenkiintoinen vaihe. Verkko-tv ja perinteinen täydentävät toisiaan. Enää ei ole yhtä suurta yleisöä, jonka käytös muuttuu samalla tavalla samaan aikaan", Kuulasmaa sanoo.

Ikäluokissa on eroja. Yli 60-vuotiaat katsovat telkkaria aina vain enemmän. 30–60-vuotiaiden katselussa on laaja kirjo. Jotkut katsovat vain uutisia, toiset kaikkea. 15–30-vuotiaat hankkivat telkkareita, yhä useammin älytelevisioita, joissa mukaan sekoittuu internet.

"Nyt katselua muuttavat myös kansainväliset maksukanavat kuten Netflix, HBO ja Amazon. Ne tulevat lujaa, ja minua innostaa, että ne kilpailevat sisällön laadulla", Kuulasmaa miettii.

Kuulasmaa aloitti uransa MoonTV:ssä ja on työskennellyt Duudsonien ja Madventuresin taustalla. Uudenlainen tv-maailma on hänelle tuttu.

Vanha televisio on voimissaan mutta uudet välineet asettavat haasteita. Kukaan ei tiedä, mikä on oikein, kuten Kuulasmaa toteaa. Näihin haasteisiin Kuulasmaa haluaa etsiä vastauksia. Hän haluaisi panna verkkoon esimerkiksi klassikkosarjoja, mutta tiellä ovat kauan ennen verkkoa tehdyt sopimukset, jotka hinnoittelevat uusinnat kovin kalliiksi.

Keväällä Yle tuo pysyvästi verkossa katsottavaksi 1 300 tuntia lähinnä musiikkiohjelmia. Mukana on muun muassa Hittimittaria, Viuluviikareita ja Suomen euroviisukarsintojen finaalit.

Tv-yhtiöt tekevät uutta sisältöä myös suoraan verkkoon. Huhtikuussa Katsomoon tulee dokumenttisarja Antti Tuisku – Peto on irti, jossa poptähti kuvaa itseään.

Kuulasmaa suunnittelee aivan uusia kuvioita. "Piirustuspöydällä on verkkoon ihan uusi alusta, joka uudistaisi koko tekemisen ajattelun. Siellä Yle voisi toimia yhdessä tubettajien kanssa."

Tubettajat eli videobloggaajat tekevät omia pätkiään Youtubeen ja muualle verkkoon. Kuulasmaan hanke vastaa kansainvälisten maksukanavien uusimpaan ilmiöön. Nekin ovat alkaneet tehdä tuotantosopimuksia tubettajien kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat