Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvottavaa – mutta myös hyvin kiinnostavaa

Tiedetoimittaja Michael Mosley tartuttaa itseensä loisia ja etsii niistä hyviä puolia

Radio ja TV
 
Yle
Michael Mosley esittelee heisimatoa, joka on lyhempi kuin se, jota hän kasvattaa omassa vatsassaan.
Michael Mosley esittelee heisimatoa, joka on lyhempi kuin se, jota hän kasvattaa omassa vatsassaan. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Kun loiset vaivaavat
Infested! Living with Parasites, Britannia 2014
Ohjaus Nathan Williams
TV1 klo 19.00

Jos tutkijoiden tehtävä on mennä sinne, mihin tavalliset ihmiset eivät osaa tai uskalla, niin tiedetoimittaja-lääkäri Michael Mosley on oikealla polulla.

Kun loiset vaivaavat -tv-dokumentin alkajaisiksi Mosley hankkii itselleen heisimadon.

Mosley matkustaa Keniaan ja etsii sieltä naudanlihaa, jossa on heisimadon aiheuttamia kystia. Sitten hän nielaisee kolme kystaa toivoen, että ainakin yksi niistä alkaisi kasvaa hänen suolistossaan madoksi. Mitä kuvottavammalta tämä tuntuu, sitä kunnioitettavampi koe on. Madonkasvatuksesta on hyötyä myös kehitteillä olevan heisimatotestin kannalta.

Kun aikaa on kulunut muutama viikko, Mosley nielaisee pillerin kokoisen kameran, joka aloittaa oman tutkimusmatkansa kohti vatsassa elävää matoa.

Mosleyn reipasotteisessa matokokeessa on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Kun heisimatoon keskitytään ohjelmassa pitkään, moniin muihin loiseläimiin ehditään tutustua vain minimiaika. Esimerkiksi trooppisista loistaudeista huomion saa vain merkittävin, malarialoinen. Se tappaa yhä puoli miljoonaa ihmistä vuodessa.

Malarialoista Mosley ei sentään itseensä tartuta – vaikka näin dokumentin alussa väittääkin – vaan verinäytteeseensä. Punasolut alkavat tuhoutua yksi kerrallaan.

Epätavalliseen historiantutkimukseen päästään osallisiksi, kun kuullaan, että ihmisten ja täiden välinen suhde on niin tiivis, että sen perusteella voidaan tehdä päätelmiä lajimme kehitysvaiheista.

Yhtenäisen karvoituksen peittämillä gorilloilla ja simpansseilla esiintyy vain yhdenlaisia täitä, mutta ihmisellä lajeja on kolme: päätäi, satiainen ja vaatetäi. Päätäin ja satiaisen avulla on voitu päätellä, että kolmisen miljoonaa vuotta sitten ihminen alkoi olla niin vähäkarvainen, että "tarvittiin" erilaiset loislajit kahdelle erilaiselle karvoitusalueelle.

Vaatetäit puolestaan eriytyivät päätäistä 100 000–200 000 vuotta sitten. Vaatteiden käyttö siis alkoi noihin aikoihin.

Jos loiset ovat vuosimiljoonien aikana sopeutuneet ihmisiin, niin vielä kiinnostavammin Mosley kysyy, kuinka perusteellisesti ihmiset ovat sopeutuneet loisiin.

Jo pitkään on puhuttu hygieniahypoteesista, jonka mukaan suuri osa teollisuusmaiden allergioista ja autoimmuunisairauksista johtuu siitä, että ympäristömme on liian puhdas. Siksi immuunijärjestelmä alkaa ylireagoida esimerkiksi siitepölyä vastaan.

Vähemmän julkisuutta saanut teoria on, että mainitut ongelmat johtuisivat loismatojen puuttumisesta suolistossamme.

Yksi autoimmuunisairauksista on Crohnin taudiksi kutsuttu krooninen suolistotulehdus. Mosley tapaa brittimiehen, joka on sanojensa mukaan parantunut taudista istuttamalla suolistoonsa verta imeviä hakamatoja. Samantapaisesta amerikkalaistapauksesta kerrottiin HS:n tiedesivuilla 6. helmikuuta.

Mosley kuitenkin muistuttaa, että kliinistä tutkimusta aiheesta ei vielä ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat