Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haagin syyttäjällä riittää haasteita

Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta kertova dokumentti on oikeastaan henkilökuva pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocamposta

Radio ja TV
 
Yle
Luis Moreno-Ocampo rentoutuu työhuoneessaan oikeusistuntojen välillä.
Luis Moreno-Ocampo rentoutuu työhuoneessaan oikeusistuntojen välillä. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Kansainvälinen rikostuomioistuin
International Criminal Court
Saksa 2013
Ohjaus Michele Gentile ja Marcus Vetter
Fem klo 22.00

Argentiinalainen Luis Moreno-Ocampo otti vuonna 2002 vastaan aivan uudenlaisen viran. Hänestä tuli tuolloin toimintansa aloittaneen kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä. Alankomaiden Haagissa toimiva tuomioistuin käsittelee kansanmurhia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksia. Syytettyinä on aina yksittäisiä ihmisiä.

Saksalaisdokumentti Kansainvälinen rikostuomioistuin (2013) kertoo Moreno-Ocampon työstä. Parrakas, joviaalin oloinen syyttäjä nähdään oikeussalissa, palavereissa, antamassa haastatteluja, ajamassa autoa ja käymässä tekstejä läpi avustajansa kanssa.

Moreno-Ocampolla oli tehtävään sopivaa työkokemusta. Hän toimi 1980-luvun puolivälissä syyttäjänä Argentiinan entisen sotilasjuntan oikeudenkäynnissä. Tuolloin oli vielä harvinaista, että demokraattinen valtio käynnistää oikeusprosessin entistä valtiojohtoa vastaan tämän virassa tekemistä rikoksista. Sittemmin sellainen on yleistynyt.

Ihan dokumentin alussa Moreno-Ocampo antaa haastattelua, jossa kysytään ICC:n toimivallan rajauksista. Tuomioistuin voi käsitellä vain rikoksia, jotka ovat tapahtuneet sopimusvaltion alueella tai joista epäillään sopimusvaltion kansalaista. Esimerkiksi Israel, Venäjä, Yhdysvallat ja Syyria eivät ole sopimusvaltioita. Moreno-Ocampon aikakaudella ICC:n toiminta keskittyi Afrikkaan.

Huomattava osa elokuvan tarinasta sijoittuu oikeussaliin, jossa kongolaista Thomas Lubangaa syytetään lapsisotilaitten käytöstä Kongon demokraattisen tasavallan alueella. Moreno-Ocampo toimii oikeusjutussa pääsyyttäjänä. Kaikki ei siellä mene aina syyttäjän suunnitelmien mukaisesti.

Dokumentti kertoo myös, kuinka Libyan ex-johtajaa Muammar Gaddafia yritettiin saada ICC:n eteen. Kuten tiedämme, tämä ei koskaan onnistunut.

Vaikka asiat ovat vaikeita ja surullisia, tunnelma ICC:ssä voi olla lämminhenkinen ja rentoutunut. Jos dokumenttia katsoisi ilman ääntä, ei varmaan uskoisi, että tässä ollaan tekemisissä ihmiskunnan pimeiden puolien kanssa.

Dokumentin sävy tosin muuttuu säännöllisesti, kun väliin leikataan rankkaa kuvamateriaalia maailman kriisialueiden konflikteista. Näin muistutetaan, mistä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on loppujen lopuksi kysymys.

Moreno-Ocampon seuraaja astui virkaansa kesällä 2012. Hän on gambialainen juristi Fatou Bensouda, jonka kausi kestää yhdeksän vuotta.

Moreno-Ocampo työskentelee nykyään amerikkalaisessa lakiasiantoimistossa Getnick & Getnickissä, joka on erikoistunut whistleblower- eli pilliinviheltäjätapauksiin. Pilliinviheltäjä paljastaa rikoksia tai väärinkäytöksiä omasta organisaatiostaan tai organisaatiosta, jonka kanssa hän tekee yhteistyötä.

Moreno-Ocampo on kehunut amerikkalaista lainsäädäntöä, joka suojelee paljastuksen tehnyttä henkilöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat