Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen feminismi 2010

Belinda Olssonin dokumenttisarja herätti viime vuonna närää naapurimaan feministien keskuudessa

Radio ja TV
 
Yle
Ohjelman juontaja Belinda Olsson (vas.) ja Jenny Wenhammar, ruotsalainen Femen-aktivisti.
Ohjelman juontaja Belinda Olsson (vas.) ja Jenny Wenhammar, ruotsalainen Femen-aktivisti. Kuva: Yle
Dokumenttisarja
Ruotsalaisen feminismin historiaa
Fittstim – min kamp, Ruotsi 2014
Toimittaja Belinda Olsson
Fem klo 20.00

Ruotsissa ilmestyi 15 vuotta sitten provosoiva teos nimeltään Fittstim, jossa ryhmä silloisia nuoria feministejä laukoi suoria sanoja naisten asemasta länsimaisessa kulttuurissa. Kirja käännettiin myös suomeksi parin vuoden viiveellä nimellä Pilluparvi.

Yksi ryhmän jäsenistä, Belinda Olsson, teki viime vuonna kolmiosaisen dokumenttisarjan, jossa hän purkaa henkilökohtaista suhdettaan nyky-feminismiin. Sarjan nimi on ruotsiksi, taannoisen kirjan mukaisesti, Fittstim – min kamp. Ylen Fem-kanava on kuitenkin päättänyt säästää suomenkielisiä katsojia pahastumiselta ja antanut sarjalle otsakkeen Ruotsalaisen feminismin historiaa.

Sarja ei juuri esittele ruotsalaisen feminismin historiaa, vaan se keskittyy puimaan 2010-luvun tilannetta.

Se on erityisen mielenkiintoinen siksi, että suomalaisessakin julkisuudessa on viime vuosina kerrottu Ruotsin uudesta aktivismin aallosta, jota tukee myös feministisen FI-puolueen menestys.

Olssonin mielestä ruotsalainen feminismi on kuitenkin ajautunut ristiriitaiseen vaiheeseen, eikä hän löydä enää itselleen sopivaa lokeroa sen piiristä. Sarja herätti Ruotsissa armotonta kiistelyä, tietenkin.

Olsson toteaa jo alussa kaipaavansa feminismiin lisää huumoria ja ironiaa, ja hän on valinnut oman tyylinsä sen mukaisesti. Sarjaa pidettiin pinnallisena.

Olsson tekeytyy kiltiksi, kun hän haastattelee muun muassa Femen-aktivisti Jenny Wenhammaria, joka ryntää rinnat paljaina Tunisian lähetystöön puolustamaan sikäläisiä naisia. Oikeasti Olsson on tosi ilkeä, sillä Wenhammarin vastauksista jää mieleen vain hänen turhamainen huolensa, miltä hän mahtaa näyttää kuvissa.

Ilkeää on myös osoittaa, että Malmön uimahallissa ei kukaan nainen käy yläosattomissa, vaikka sikäläiset feministit saivat taisteltua läpi oikeuden siihen. Tai haastatella äitiä, joka kasvattaa lastaan totaalisen sukupuolineutraalisti eikä paljasta ollenkaan tämän sukupuolta.

Olssonin kysymykset ovat täysin aiheellisia: onko ruotsalainen feminismi irtaantunut tärkeistä yhteiskunnallisista kysymyksistä samaan aikaan, kun päiväkodeissa opetellaan käyttämään sukupuoletonta hen-pronominia?

Silti kannattaa olla myös tarkkana, sillä Olsson itsekin eksyy kauas ydinasioista. Palkkatasa-arvo ei voi olla ainoa jäljellä oleva tavoite.

Olsson kertoo, että Fittstim-ryhmää aikoinaan kritisoitiin siitä, että he halusivat vain riidellä miesten kanssa.

Yksi syy suomalaisen feminismin näkymättömyyteen taitaa olla juuri päinvastainen: suomalaiset naiset ovat haluttomia riitelemään miesten kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat