Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aatelismies sai oppia Hollywoodista

Carl von Haartman teki näyttävän uran niin sotilaana kuin elokuvantekijänä

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Vesa Oja
RSO säestää Carl von Haartmanin mykkäelokuvaa Korkein voitto Lasipalatsin Bio Rexissä vuonna 2010.
RSO säestää Carl von Haartmanin mykkäelokuvaa Korkein voitto Lasipalatsin Bio Rexissä vuonna 2010. Kuva: Vesa Oja
Elokuva
Korkein voitto
Suomi 1929
Ohjaus Carl von Haartman
Pääosissa Caarl von Haartman ja Kerstin Nylander
TV1 klo 13.10

Hollywood on kiehtonut kotimaisia elokuvantekijöitä jo 1920-luvulta alkaen. Ensimmäinen unelmakaupungissa toiminut suomalainen oli aatelismies Carl von Haartman. Hän oli lähtenyt Yhdysvaltoihin aloittamaan uutta elämää epäonnistuneen sotilasuransa jälkeen.

Von Haartman kokeili eri ammatteja ja pääsi pian taustansa vuoksi sotilasasiantuntijaksi Hollywoodin suurtuotantoihin, kuten William A. Wellmanin sotaspektaakkeliin Siivet (1929).

Tämän lisäksi hän näytteli pikkurooleja elokuvia tehtailevan miljonäärin Howard Hughesin ja Tuulen viemää -ohjaaja Victor Flemingin elokuvissa.

Hollywood-kautensa jälkeen von Haartman palasi kotimaahan ja toi oppinsa mukanaan. Suomi-Filmi otti unelmakaupungissa kouliintuneen tuhlaajapojan avosylin vastaan ja tarjosi hänelle mahdollisuuden ohjata elokuva.

Näin syntyi tänään esitettävä Korkein voitto (1929), jonka von Haartman käsikirjoitti ja ohjasi ja esitti vielä miespääosaa.

Korkein voitto kertoo paroni Henrik von Hagenista. Pahasti velkaantunut aatelismies voittaa yllättäen päävoiton raha-arpajaisissa ja ottaa yhteyttä vanhaan ihastukseensa tanssija Vera Vasiljevnaan ( Kerstin Nylander ). Parin lempi alkaa orastaa uudestaan, mutta taustalla velloo kansainvälinen vakoilujuoni.

Ilmestyessään Korkein voitto oli jotain aivan muuta kuin sen aikaiset kotimaiset elokuvat yleensä. Elegantti eurooppalainen tyyli ja sofistikoitunut erotiikka nostavat sen elokuvallisesti eri tasolle kuin aikakauden kansallisiin aiheisiin keskittyneet menestysfilmit Nummisuutarit (1923), Muurmannin pakolaiset (1927) ja Meidän poikamme (1929).

Von Haartmanin esikoiselokuva poikkesi myös visuaalisesti totutusta tyylistä. 1920-luvun kotimaisessa elokuvassa kameran oli yleensä tapana jököttää paikoillaan ja tallentaa kohtauksen tapahtumat yleiskuvassa, mikä toi elokuviin vahvan teatraalisen leiman. Von Haartman käytti sen sijaan normaalia runsaammin lähikuvia ja pani kameran liikkumaan.

Korkein voitto sisältää muutamia suomalaisessa elokuvassa ennen näkemättömiä kamera-ajoja. Kokeilevin näistä nähdään alun ravintolakohtauksessa, jossa kamera kiertää pöydät ja poimii niissä istuvat asiakkaat.

Objektiivisena alkanut kuva muuttuu yhtäkkiä subjektiiviseksi, kun yksi asiakkaista katsoo suoraan kameraan ja naurahtaa.

Uusia tuulia kotimaiseen elokuvaan tuonut Korkein voitto ei menestynyt lippuluukuilla.

Tästä huolimatta Suomi-Filmi tarjosi von Haartmanille myös toisen ohjausmahdollisuuden. Kajastus (1930) oli 1900-luvun alun sortovuosista kertova historiallinen draama. Elokuva kuitenkin floppasi taloudellisesti, mikä merkitsi loppua tuoreen ohjaajan uralle.

Von Haartman siirtyi sotilaaksi ja liittyi Espanjan sisällissotaan Francon joukkoihin. Aatelismies kunnostautui talvi- ja jatkosodassa edeten aina everstiluutnantiksi asti.

Lopulta hänet erotettiin armeijasta poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

Aatelismiesten vaikutus suomalaisen elokuvan varhaisina vuosina on ollut yllättävänkin merkittävä. Von Haartmanin lisäksi historiaan on jäänyt myös kreivi Louis Sparre, joka muistetaan ensimmäisen suomalaisen näytelmäelokuvan Salaviinanpolttajat (1907) toisena ohjaajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat