Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkien julkkiskokkien isä kokkasi kruunupäille

Radio ja TV
 
Michel Roux valottaa dokumentissa Escoffierin uraa.
Michel Roux valottaa dokumentissa Escoffierin uraa.
Dokumenttisarja
Escoffier – kokkien kuningas (The First Master Chef: Michel Roux on Escoffier), Englanti, 2013
Teema klo 17.45

Kaikki julkkiskokit ovat jotakin velkaa ranskalaiselle keittiömestari Auguste  Escoffierille (1846–1935), joka loi satoja uusia annoksia ja kokkasi Euroopan kruunupäille. Escoffier aloitti mullistamalla keittiön.

Hän luopui vanhasta tavasta, jossa annos valmistui, kunhan kokki ehti tehdä sen osat valmiiksi. Sen tilalle hän ideoi kaloille, lihoille, vihanneksille ja kastikkeille työasemat, joiden kautta lautanen kulki. Näin hänen tiiminsä teki tunnissa 500 annosta Pariisin Ritzissä.

Lisäksi Escoffier keksi à la carte -menun ja sen, että paistoastian tummasta pinnasta saadaan nesteellä aromit talteen lihaliemiin ja kastikkeisiin.

Tietojaan hän jakoi muun muassa klassikkokirjassaan Le Guide Culinaire (1903). Ranskalainen mestari ei tosin selvinnyt urallaan ilman kohua.

Lontoon Savoyssa työskennellessään hänen ja sveitsiläisen César Ritzin epäiltiin houkutelleen talon ylellisyystuotteita käyttäen asiakkaita omaan yritykseensä.

Tuo yritys oli ensimmäinen Ritz-ketjun hotelli, jonka he avasivat Pariisiin saatuaan Savoysta näyttävät potkut 1898.

Escoffier arvosti silti alansa ammattilaisia. Se näkyy jo siinä, miten erilaista hänen olemisensa keittiössä oli vaikkapa Gordon Ramsayhin verrattuna.

Kun Ramsay uskoo ihmisten motivointiin mylvimällä, Escoffier edellytti työrauhaa ja hiljaisuutta. Juuri niistä saa toimivan kaikupohjan myös hänen osuva määritelmänsä:

"Kokki on mies, jolla on purkinavaaja. Keittiömestari on taiteilija."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat