Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisen ahdistuksen maksimointia

Antti Jokisen Puhdistus-elokuva jää keikkumaan historiallisen realismin ja viihteen välimaastoon

Radio ja TV
 
Sub
Liisi Tandefelt esittää vanhaa, katkeroitunutta Aliidea. Suorituksestaan hän sai sivuosa-Jussin.
Liisi Tandefelt esittää vanhaa, katkeroitunutta Aliidea. Suorituksestaan hän sai sivuosa-Jussin. Kuva: Sub
Arvio: elokuva
Puhdistus ★★★
Suomi 2012
Ohjaus Antti Jokinen
Käsikirjoitus Marko Leino
Pääosissa Laura Birn, Krista Kosonen, Liisi Tandefelt, Amanda Pilke, Peter Franzén, Tommi Korpela
Sub klo 21.00

Kun Sofi Oksasen Puhdistus-romaanista ryhdyttiin tekemään elokuvaa, odotukset olivat luonnollisesti korkealla, koska vuonna 2008 ilmestyneen romaanin kansainvälinen potentiaali oli jo tullut selväksi. Ohjaajaksi valittiin Antti Jokinen, jolla on kykyä ja kokemusta tehdä visuaalisesti tehokasta kuvaa.

Elokuvasta tuli tapaus Suomessa, mutta ei ulkomailla. Jusseja kertyi yhteensä viisi: pääosasta Laura Birnille, sivuosasta Liisi Tandefeltille, kuvauksesta Rauno Ronkaiselle, äänisuunnittelusta Kirka Sainiolle ja maskeerauksesta Riikka Virtaselle.

Nyt kun elokuvaa voi katsoa parin vuoden etäisyydeltä, on helpompi arvioida, miksi elokuva ei sittenkään täyttänyt odotuksia.

Oksasen näytelmän ja romaanin juonikuvio on taitavasti punottu kahdessa aikatasossa. Trillerimäisen tarinan ytimessä on virolaisten siskosten Aliiden ja Ingelin kiirastuli 1930-luvun Virossa, ja toisaalta nuoren Vladivostokissa syntyneen Zaran kärsimykset 1990-luvulla prostituution uhrina. Zara päätyy pakomatkallaan (varsin epäuskottavasti) vanhan Aliiden mökkiin ja herättää Aliiden kipeät muistikuvat.

Oksanen rinnasti kahden sukupolven naisten kokemukset väkivallan uhreina. Elokuva korostaa ehkä romaaniakin enemmän myös Aliiden sairaalloista kateutta siskoaan kohtaan ja mustasukkaisuutta, joka vie häntä kohti pahoja tekoja. Aliide on hahmona kiehtova, sillä naisen viha on yhä tabu.

Jokinen on ottanut haasteekseen yhdistää neuvosto-fasismin ja sen perinnön kuvaamisen nykyaikaiseen viihteelliseen elokuvailmaisuun.

Elokuva estetisoi väkivaltaa muun muassa hidastuksilla, ja kun uhreina useimmiten ovat naiset, elokuvan pääasiallinen anti on naisiin kohdistuvaa sadismia. Se on aihe, jota voi ja pitääkin elokuvassa esittää, mutta miten paljon katsojalta on syytä vaatia ja miksi? Puhdistuksessa liikutaan hetkittäin mässäilyn rajamailla.

Samalla historialliset taustat ja painostava ilmapiiri esitetään mustavalkoisesti ja räiskeellä, kun aikakauden todellinen kauhu piili pikemminkin hiljaisuudessa. Tuomas Kantelisen musiikkia käytetään jälleen kerran alleviivaamaan tunnetilaa.

Naisnäyttelijöiden hienoista roolisuorituksista huolimatta Puhdistus-elokuvaa on vaikea vilpittömästi suositella.

Se ei avaa silmiä Viron ja Neuvostoliiton historialle eikä välttämättä edes naisten kärsimykselle. Se on alusta loppuun tasaisen synkkä kokemus – ja asettuu siten suomalaisen elokuvan pitkään jatkumoon.

Tällä dramaturgisella rakenteella ei ole ennenkään saavutettu kansainvälistä menestystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat