Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hellyttävän maskottikarhun katoaminen Moskovan taivaalle sai ihmiset itkemään

Moskovan vuoden 1980 kesäkisojen Miska-karhu herautti katsojien kyyneleet

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
HS
Hellyttävä Miska-karhu on ikimuistoisin kisamaskotti.
Hellyttävä Miska-karhu on ikimuistoisin kisamaskotti. Kuva: HS
Urheilu
Ampumahiihdon MM
TV2 klo 18.10

Kontiolahden Ampumahiihdon MM-kisat käynnistyivät eilen keskiviikkona. Ja eihän kunnon urheilujuhla olisi mitään ilman omaa kisamaskottia. Kontiolahdella maskotteina toimivat karhupariskunta Nelly ja Nalle.

He ovat todellisia konkareita, sillä edustuseläimet ovat olleet töissä viimeiset 16 vuotta. Ne ovat nähneet vuoden 1999 MM- kilpailuista lähtien myös kaikki Kontiolahden maailmancup-kilpailut.

Television tulo urheilukisoihin antoi potkua myös kisamaskottien syntymiselle. Maskotti on puolueeton hahmo, joka kannustaa kaikkia antamaan parhaansa. Samalla se on näkyvä hahmo, joka symbolisoi kisoja myös jälkeenpäin. Kuka niitä kisojen logoja nyt muistaisi?

Suurten urheilukilpailuiden maskotit ovat miltei aina olleet villieläimiä, lukuun ottamatta Münchenin kesäolympialaisten mäyräkoiraa. Kaikkein yleisin eläin on ollut karhu, joka on päässyt edustamaan niin kesä- kuin talvikisoihin.

Muutamaan kertaan kisoja on yritetty profiloida ihmistyyppisiin hahmoihin, kuten Ateenan olympialaisia vuonna 2004. Tuolloin hahmoja oli kaksi. Myös Calgaryn talvikisoissa hahmoja oli kaksi, jääkarhupariskunta Hidy ja Howdy. Olympialaisten eläinmaskottina on ollut niin majavaa, sutta, tiikeriä kuin pesukarhuakin.

Ikimuistoista maskottia on vaikea tehdä. Hahmossa kun pitäisi yhdistyä urheilu, ystävällisyys ja jokin isäntämaahan tai kisakaupunkiin liitettävä piirre. Simpsonien kotikaupunki Springfield sai eräässä jaksossa olympialaiset isännöitäväkseen ja Homer Simpson loi kisoille oman maskotin, the Springfield springin eli Springyn.

Tuo tärisevä jousi oli loistava irvikuva kaikille hieman epäonnistuneimmille maskoteille.

Maskotti voi syntyä myös tahattomasti. Garmish-Partenkirchenin uudenvuoden kisoissa räikkiä kolistelevan yleisön yläpuolella leijuu usein violetti ilmalla täytetty lehmä, suklaa-tehdas Milkan tunnus.

Olympiamaskottien kohdalla Venäjän karhu selätti USA:n valkopäämerikotkan selvästi. Boikoteista kärsineen Moskovan 1980 kesäkisojen maskotti oli ikimuistoinen Miska-karhu. Lastenkirjojen kuvittaja Victor Chizikov oli suunnitellut hahmon jo kolme vuotta ennen kisoja, ja se ehti tulla neuvostokansalle tutuksi hyvissä ajoin.

Karhu esiintyi pehmolelujen ja pinssien lisäksi postimerkissäkin. Chizikov oli onnistunut tekemään karhusta niin hellyttävän tuntuisen, että kun hahmo päästettiin Moskovan olympialaisten päättäjäisissä ilmapallojen varassa hiljaa katoamaan Moskovan tummalle taivaalle, sekä katsomossa että tv:n ääressä nähtiin kyyneleitä. Miskalle yritettiin tehdä paluunäytöstä Sothsin kisojen päättäjäisissä, mutta jostain syystä stadionille ei tuotu alkuperäistä Miskaa, vaan 2000-luvun kopio hahmosta. Yleisö ei mokomalle plagiaatille lämmennyt.

Neljä vuotta myöhemmin Los Angelesin myös boikoteista kärsineet kesäkisat marssittivat areenalle Roope Ankkaa muistuttavan valkopäämerikotka Samin.

Hahmon disneymäisyys selittyy sillä, että piirtäjä Bob Moorella oli kolmenkymmenen vuoden työkokemus Walt Disneyn studioilta.

Sam ei saavuttanut läheskään samanlaista kansansuosiota kuin Miska ja se unohtui melko nopeasti kisojen jälkeen.

Kaikki merkit viittaavat siis siihen, että Nellyllä ja Nallella riittää töitä tulevaisuudessakin. Retro-karhut ovat voittaja-ainesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat