Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koraanisarja on ajankohtaisempi kuin oli ehkä tarkoituskaan

Radio ja TV
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Arvio: luenta
ja keskustelu
Koraan i Suomi 2015
Radio 1 klo 17.15

Jumalan, Armeliaan Armahtajan nimeen. Kunnia Jumalalle, maailman Herralle, Armeliaalle Armahtajalle, tuomiopäivän Ruhtinaalle.
Näillä sanoilla alkaa Koraani, monille länsimaisille ihmisille varsin tuntematon islaminuskon perusteos. Yle Radio 1 esittää koko Koraanin 60-osaisena luentasarjana, ilmeisesti ensimmäisenä länsimaisena sähköisenä tiedotusvälineenä.

Kaikki sarjan jaksot alkavat selventävällä keskustelulla, johon osallistuvat Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami ja Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar sekä professori ja tuoreimman Koraanin suomennoksen tekijä Jaakko Hämeen-Anttila.

Sarja on nyt ajankohtaisempi kuin sen toimittajat ehkä tuotantoa käynnistäessään osasivat edes kuvitella.

Ranskassa ja Tanskassa talven aikana tapahtuneet uskonnolliset veriteot ovat nostaneet islamilaisen fundamentalismin polttavaksi keskustelunaiheeksi.

Fundamentalismi on kuitenkin vain yksi tulkinta. Kuten luentasarjasta saattaa huomata, Koraani on hyvin tulkinnanvarainen ja tarjoaa aineksia esimerkiksi pasifistiseen ajatteluun.

Uskonnollinen teksti on usein ristiriitaista, kuten tämän jutun alkukappaleestakin voi huomata.

Anas Hajjar on tulkinnoissaan maltillinen. Sarjan sivistävyyttä ja neutraaliutta korostaa myös Pekka Savolaisen harkittu luentatyyli.

600-luvun puolivälissä koottu Koraani on kolmen monoteistisen maailmanuskonnon, juutalaisuuden, kristillisyyden ja islamin perusteoksista ylivoimaisesti nuorin. Kirjassa myös puhutellaan niin juutalaisia kuin kristittyjäkin.

Monelle kristitylle saattaa olla yllätys, että Koraanilla ja Raamatulla on paljon yhdistäviä tekijöitä. Esimerkiksi Aatami, Mooses ja Joosef esiintyvät hahmoina molemmissa. Jeesusta muslimit pitävät profeettana.

Jos Raamattu on synnyttänyt paljon käsitteitä länsimaiseen populaarikulttuuriin, niin kyllä niitä on ammennettu Koraanistakin. Sieltä on peräisin esimerkiksi käsite "seitsemäs taivas".

Sarjan vastaanotto on ollut enimmäkseen positiivinen, mutta se on herättänyt myös vastustusta jo ennen alkamistaan.

Esimerkiksi eduskunnan apulaisoikeusasiamies on joutunut ottamaan kantaa siihen, sopiiko sarja Ylen laissa määriteltyyn tehtävään.

"Turha kenenkään imaamin on selittää, että islam on rauhan uskonto. Oletteko te kaikki Ylessä anarkisteja, haluatte maamme menevän sekasorron ja terrorismin keskelle?", ihmetteli eräs Yle Radio 1:lle palautetta antanut kuulija Radio 1 vastaa -ohjelmassa.

Toivottavasti sarja tarjoaa tämänkaltaisten ajatusten sijaan mahdollisuuksia ymmärrykselle ja hyväksynnälle.

On ilahduttavaa, että kanava suunnittelee vastaavaa sarjaa myös juutalaisten Toorasta.

Olisikohan sen jälkeen Raamatun vuoro?

Yle
Koraanista keskustelevat Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami, Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar (oik.) ja professori Jaakko Hämeen-Anttila.
Koraanista keskustelevat Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami, Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar (oik.) ja professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat