Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunnuntain soundtrack

Teeman rock-dokumentit ulottuvat progesta punkiin

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Punk-laulaja ja Riot grrrl -liikkeen keulakuva Kathleen Hanna on tämänpäiväisen dokumentin aihe.
Punk-laulaja ja Riot grrrl -liikkeen keulakuva Kathleen Hanna on tämänpäiväisen dokumentin aihe. Kuva: Yle
Dokumentti
Punk-laulaja Kathleen Hanna
Punk Singer
USA 2013
Ohjaus Sini Anderson
Teema 21.00

Jyrki Nokkosella on Suomessa ainutlaatuinen ammatti. Ohjelmahankkijana hän valitsee ja ostaa Ylen suomenkielisille televisiokanaville kaikki ulkomaiset musiikkiohjelmat kevyestä klassiseen.

Teeman sunnuntain rock-dokumenttien sarjaa hänen kanssaan rakentaa tuottaja Kati Sinisalo, joka kokoaa kanavalle niin Teema-lauantaiden kuin sunnuntai-iltojen kokonaisuudet.

Tänään dokumenttipaikalla esitetään Punk-laulaja Kathleen Hanna, dokumentti feministisen Riot grrrl -liikkeen johtohahmosta. Elokuva edustaa rock-dokumenttisarjan marginaalisinta laitaa.

"Halusin sen ohjelmistoon, koska Kathleen Hanna on tärkeä osa rockin historiaa. Teema palvelee eri alojen faneja ja asianharrastajia, ei yhtä yleisöklönttiä, siksi katsojaluvutkin voivat ja saavat vaihdella illasta toiseen. Jos haluaisi pelata varman päälle, näyttäisimme vain Abbaa ja Queenin Freddie Mercurya ", Sinisalo naurahtaa.

Siinä missä perinteinen musiikkilehdistö näivettyy, rock-dokumentti voi hyvin. Viime vuonna dokumenttielokuvan Oscarin vei taustalaulajista kertova 20 Feet From Stardom, toissa vuonna Searching for Sugar Man. Molemmat on myös näytetty Teemalla.

"Elokuvateatterilevitykseen meneviä dokkareita tehdään nyt enemmän kuin aikaisemmin. Ennen oli aika paljon näitä levy-yhtiön tekemiä promodokkareita", Nokkonen toteaa.

Hänellä on melko hyvä käsitys siitä, mitä markkinoilla on tarjolla. Nokkonen kertoo hankkijoiden joskus laskeneen, että vain noin 10 prosenttia heidän näkemistään ohjelmista päätyy jossain vaiheessa ruutuun. Silloin tällöin käy niinkin, etteivät hankkijat saa haluamaansa.

"Joskus joku toinen on ehtinyt ostaa dokumentin tai sillä on jo Netflix-sopimus tai vastaavaa, jolloin se jää saamatta ihan sopimussyistä. Ja joskus harvoin joku saattaa pyytää niin tolkuttomia hintoja, ettei ostaminen kannata", Nokkonen valaisee.

Rock-dokumenttien kevätsarjassa on jo nähty hip hopia, indierockia, euroviisuja ja vähän sitä Abbaakin. Tulossa on vielä Rockin klassikkolevyt -sarjan uusintoja sekä muun muassa tuore bändidokumentti Genesiksestä ja henkilökuva Sonny Rollinsista. Sarjassa on mukana vahvoja dokumentteja naisista, Kathleen Hanna mukaan lukien, sekä myös kotimaista tuotantoa.

"Variaatiota ei sinänsä etsitä, mutta ohjelmisto on käsin poimittua, tavoitteena tarjota maailman parhaat musiikkidokumentit eri genreistä. Teema on kulttuurikanava, mutta sitä kulttuurin käsitettä ei rajata tiukasti. Myös hevi ja punk ovat kulttuuria", Sinisalo sanoo.

Nuorison suosikkeja sunnuntai-illoissa ei juuri näe. Huhtikuussa ensi-iltansa televisiossa saa kitaristilegendan elämäntarinan kertova Tolonen, minkä jälkeen tarjolla on Pink Floydin ja The Whon levyjen analyysiä.

"Teemaa ei kanavana määrittele katsojien ikä vaan kiinnostuksen alueet, mutta voisi sanoa, ettei listamusiikki ole ihan Teeman ydintä. Kun artistilla on riittävän pitkä ura takana, sillä on usein kiinnostava tarina", Sinisalo arvelee.

Myös Kathleen Hannahin tarina on kiinnostava. Se alkaa vuodesta 1990, kun Hannah perusti vaikutusvaltaisen Bikini Kill -punkbändinsä. Vielä kauemmaksi punkin syövereihin sukeltaa ensi sunnuntain kotimainen dokumentti Punk – tauti joka ei tapa.

Sinisalo ja Nokkonen iloitsevat dokumenttien oivallista ajoitusta. Pianhan punk soi euroviisuissakin.

"Mehän tiedettiin, että Pertti Kurikan nimipäivät voittaa ainakin karsinnat. Siksi laitettiin punkkia tähän kohtaan", Nokkonen kuittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat