Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hindenburgin katastrofi oli ehkä tarpeeton

Radio ja TV
 
Dokumenttisarja
Arkistojen salat:
Hindenburgin räjähdys
Mystères d'archives:
Le crash du Hindenburg
Ranska, 2009
Teema klo 20.00

Ennen vuoden 2001 WTC- iskuja oli filmille tallentuneista ilmailukatastrofeista tunnetuin saksalaisen Hindenburg-ilmalaivan tuho. Se syttyi tuleen telakoituessaan New Jerseyn Lakehurstiin 6. toukokuuta 1937.

Kuva palavasta 245-metrisestä ilmalaivasta muuttui ikoniseksi viimeistään 1969, kun Led Zeppelin käytti sitä esikoisalbuminsa kannessa.

Tuhon aiheutti aluksesta vuotavaan vetyyn osunut kipinä. Taannoin selvisi, mistä se tuli: Hindenburg oli latautunut staattisella sähköllä lennettyään ukkosmyrskyssä, ja Lakehurstin kenttähenkilöstö "maadoitti" aluksen tarttuessaan sen köysiin.

Tuolloin syntynyt kipinä sytytti vedyn, joka oli viallisesta venttiilistä päässyt Hindenburgin tuuletusaukkoihin. Ihme kyllä, kyydissä olleista 97 ihmisestä jäi henkiin 62.

Kenties tuho olisi vältetty, jos alus olisi täytetty alkuperäisten rakennussuunnitelmien mukaisesti heliumilla.

Heliumin monopolin omistanut Yhdysvallat oli kuitenkin kieltänyt sen viennin, joten Hindenburgissa piti käyttää herkästi syttyvää vetyä.

Aluksen legendaa pitää elossa filatelia. Viimeisellä lennolla oli 17 000 postilähetystä, joista 176 pääsi jakeluun hiiltyneinä. Ne ovat haluttuja keräilykohteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat