Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täyttyivätkö unelmat rajan takana?

Kati Juuruksen uudessa dokumentissa tavataan itärajan tuntumaan muuttaneita venäläisnaisia

Radio ja TV
 
Yle
Margareta Ruuskanen elää nyt yksin Kiihtelysvaarassa.
Margareta Ruuskanen elää nyt yksin Kiihtelysvaarassa. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Naisen osa
Suomi 2015
Ohjaus Kati Juurus
TV1 klo 21.30

Suomalais-venäläiset avioliitot alkavat jo olla aika tavallisia Suomessa ja varsinkin itärajan tuntumassa. Suomalaiset miehet jäävät yksin kotikyliinsä, kun naiset lähtevät muualle. Venäläiset naisetkin lähtevät kotoaan, mutta he uskovat löytävänsä uuden onnen heti rajan takaa. Avioliitot vastaavat sekä miesten että naisten odotuksiin.

Kati Juurus on matkustanut muun muassa Kiteelle ja Rääkkylään. Hän on haastatellut Venäjältä muuttaneita vaimoja ja vähän heidän miehiäänkin. Naiset kertovat, miksi he alun perin halusivat Suomen puolelle, ja miten elämä on asettunut uomiinsa.

Dokumentista syntyy vaikutelma, että kaikki naiset ovat enemmän tai vähemmän alistuneet kohtaloonsa. Moni asia on paremmin kuin Venäjällä, mutta silti koti-ikävä vaivaa.

Naisia surettaa suomalaisten pikkupaikkakuntien eristyneisyys. He ovat tottuneita yhteisöllisyyteen, siihen että ollaan koko ajan muiden kanssa tekemisissä ja autetaan. Suomessa he tuntevat jäävänsä yksin, ja he kaipaavat omaa sukua ja ystäviä.

Naisten puheista välittyy myös kuva, että he ovat Suomeen tullessaan olleet täynnä tunteita, mutta sitten vastassa onkin ollut jörrikkä suomalaismies, joka ei ylipäätään paljon puhu eikä varsinkaan tunteista.

Haastatellut miehet kuvailevat venäläisiä naisia kuin työntekijöitä: "Venäläiset naiset ovat ahkeria, luotettavia, yleensä hyväkäytöksisiä, miestä kunnioittavia."

Naiset ovat valmiita puhumaan kameralle, ja he kertovat koskettavasti myös menneisyydestään Venäjän puolella, varsinkin toimeentulon vaikeuksista. Nämä naiset ovat selviytyjiä, jotka ovat valmiita uhrauksiin varsinkin omien lastensa puolesta.

Dokumentissa luodaan vahvaa tunnelmaa, jossa korostuu haikeus ja hiljaisuus.

Juurus jatkaa näin pyrkimystään etsiä tv-dokumenteille kunnianhimoisempia, elokuvallisia ilmaisukeinoja, mutta Naisen osasta näkee, että tehtävä ei ole helppo. Siinä on käytetty viipyileviä kuvia ja jo maneereiksi muodostuneita valokuvamaisia otoksia, joissa haastateltavat vain poseeraavat.

Visuaaliset keinot eivät kuitenkaan muuta sitä perustavaa eroa, että dokumenttielokuvien ohjaajilla on käytössä enemmän aikaa, ja ajan ansiosta myös varsinaisiin haastatteluihin saadaan syvyyttä.

Tv-dokumentit tehdään nopeammin, jolloin materiaalia kertyy vähemmän, ja tämä näkyy myös Naisen osassa. Siihen on päätynyt kohtauksia, joilla ei ole oikein mitään yhteyttä dokumentin aiheeseen tai teemaan.

Millä tavalla esimerkiksi aviomiehen aseharrastus liittyy asiaan?

Leskeksi jäänyt Margareta on oma tarinansa dokumentin sisällä. Naisella on ihmeellinen sisäinen maailmansa, jossa myös edesmennyt aviomies on jatkuvasti läsnä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat