Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Yorkista Tukholmaan

HBO:n uusi poliisisarja yrittää hyödyntää skandinaavisen rikosfiktion buumia

Radio ja TV
 
HBO Nordic
100 Coden pääosissa ovat tutut miehet: Taru sormusten herrasta -trilogiassa nähty Dominic Monaghan ja Millenium-elokuvien Michael Nyqvist.
100 Coden pääosissa ovat tutut miehet: Taru sormusten herrasta -trilogiassa nähty Dominic Monaghan ja Millenium-elokuvien Michael Nyqvist. Kuva: HBO Nordic
Arvio: jännityssarja
100 Code, USA 2015
Ohjaus ja käsikirjoitus Bob Moresco
Katsottavissa HBO Nordicin maksullisessa nettipalvelussa (hbonordic.fi). Uusi jakso perjantaisin.

Jännityssarja100 Code alkaa todella sähäkästi. Kaksi poliisietsivää juoksee sateisen, pimeän New Yorkin asumattomalle rantaalueelle ja löytää surmatun naisen. Joku pakenee paikalta. Etsivä Conley ( Dominic Monaghan ) lähtee ajamaan takaa oletettua murhaajaa.

Avausjakson edetessä käy kuitenkin harmillisesti ilmi, että sähäkkyys on enemmän oire jostakin kuin lupaus tulevasta. Sarjan avaaminen vauhtikohtauksella on ihan hyvä mutta myös hyvin perinteinen aloitustapa. Jatkokaan ei ole varsinaisesti heikko, mutta tarpeeksi kauas tutun tuntuisista jännitteistä ja asetelmista ei päästä.

Omaperäistä on sarjan tapahtumien siirtyminen seuraavaksi Tukholmaan. Siellä tavataan rikosetsivä, leskimies Mikael Eklund ( Michael Nyqvist ). Tämä on päättänyt siirtyä poliisin töistä turvallisuusalalle.

Vaikka työaikaa on jäljellä enää kaksi viikkoa, Eklund komennetaan – epäuskottavasti – auttamaan Yhdysvalloista saapunutta etsivä Conleyta. Perehtyä pitäisi tapaukseen, joka näyttää New Yorkin murhasarjan jatkumolta.

Eklundin vihoittelussa esimiehelleen on tuttu etsiväsarjakaiku, mutta Conleyn ja Eklundin välille rakennettu kina tuntuu suorastaan pakotetulta. Jos keskinäistä kiukuttelua ajattelee roolihenkilöiden eikä käsikirjoittamisen näkökulmasta, ei kumpikaan etsivistä anna itsestään kovinkaan älykästä kuvaa.

Tämä ei ole ollenkaan hyvä asia, kun pitäisi katkaista nerokkaan paholaismaisten murhien sarja.

100 Coden on käsikirjoittanut Bob Moresco, joka voitti Oscar-palkinnon yhdessä Paul Haggisin kanssa kirjoittamastaan draamaelokuvasta Crash (2004). Uutuussarja pohjautuu tuotteliaan irlantilaisen rikoskirjailijan Ken Bruenin romaaniin Merrick (2014), jota ei ole suomennettu.

Merrickin tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin, eivät Tukholmaan. Tämä johdattaa pohtimaan, että Morescon sekä sarjan saksalaisten ja ruotsalaisten tuottajien tavoitteena on varmaankin ollut hyödyntää pohjoismaisen rikosfiktion buumia. Ja mikäpä siinä.

Mutta kun ruotsalais-amerikkalaista etsiväparia Eklund–Conley vertaa vaikkapa Silta-sarjan ruotsalais-tanskalaiseen etsiväpariin Norén–Rohde, näkee selvästi yhden Nordic Noirin oleellisista erityispiirteistä: pyrkiä tekemään asiat vähän fiksummin ja kekseliäämmin.

100 Coden ajoitus on myös sikäli epäonnekas, että kaikilla lajityypistä pitävillä on tuoreessa muistissa HBO:n loistokas etsiväsarja True Detective (2014).

Uutuussarja jää pahasti tappiolle jo alkutekstien kohdalla. True Detectiven huikean hienon, synkeän alkumontaasin rinnalla 100 Coden alkutekstijakso ruotsalaispopilla säestettyine pöllökuvastoineen tuntuu yläasteikäisten puuhastelulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat