Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Calamari Unionin näyttelijät kertovat

Radio ja TV
 
Villealfa Filmproduction Oy
Calamari Unioni -elokuvassa joukko miehiä (mm. Matti Pellonpää ja Pirkka-Pekka Petelius) tekee myyttistä matkaa Kalliosta kohti Eiraa.
Calamari Unioni -elokuvassa joukko miehiä (mm. Matti Pellonpää ja Pirkka-Pekka Petelius) tekee myyttistä matkaa Kalliosta kohti Eiraa. Kuva: Villealfa Filmproduction Oy
Arvio: kulttuuriohjelma
Filmiryhmä, Suomi 2015
Radio 1 klo 22.05

Aki Kaurismäen toisen pitkän elokuvan Calamari Unioninensi-illasta tuli sunnuntaina kuluneeksi 30 vuotta. Jukka Kuosmasen toimittama Filmiryhmä-sarjan ohjelma kuvaa hupaisasti elokuvan syntyä.

Paljon jää kertomatta, sillä itse Kaurismäkeä ohjelmassa ei kuulla. Toisaalta se ei ole tarpeenkaan, sillä neljän näyttelijän suulla kerrotussa tarinassa olennaisia ovat juuri kysymysmerkit.

Pirkka-Pekka Petelius kertoo, että elokuvaa tehtiin pätkissä ja näyttelijät olivat kokonaisuudesta ihan pihalla. Hän epäilee, ettei elokuvaan edes ollut täydellistä käsikirjoitusta.

Palkkaa näyttelijät eivät saaneet. Helsingin yössä mentiin ohjaajan tarjoamien kaljojen ja sämpylöiden voimalla.

"Meillä oli helvetin kivaa", Petelius muistelee.

Peteliuksen, Sakari Kuosmasen, Puntti Valtosen ja Kari Väänäsen absurdien muistojen lisäksi ohjelma herkuttelee elokuvan kaunokirjallisilla repliikeillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat