Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilas Audie Murphyn uskomattomat vaiheet

Radio ja TV
 
Audie Murphy esittää sotaelokuvassa itseään – sotatraumasta huolimatta.
Audie Murphy esittää sotaelokuvassa itseään – sotatraumasta huolimatta.
Arvio: elokuva
Helvettiin ja takaisin ★★★
To Hell and Back, USA 1955
Ohjaus Jesse Hibbs
Pääosissa Audie Murphy, Marshall Thompson, Charles Drake
TV2 klo 22.50

Vuonna 1925 syntynyt Audie Murphy eli elämän, joka fiktiossa tuntuisi epäuskottavalta.

Murphy keplotteli itsensä alaikäisenä toiseen maailmansotaan. Taisteluissa hän keräsi kaikki mahdolliset urhoollisuusmitalit. Palatessaan sodasta Murphy oli vieläkin lapsenkasvoinen, mutta sai maineensa ansiosta töitä elokuvanäyttelijänä Hollywoodista. Häntä nähtiin pääosin lännenelokuvissa.

Omaelämäkertaansa To Hell and Back (1949) perustuvassa sotaelokuvassa Helvettiin ja takaisin hän näyttelee itseään.

Ohjaaja Jesse Hibbs ei onneksi lähtenyt tekemään Murphyn vaiheista hurlumhei-henkistä sankarielokuvaa. Kerronta aloitetaan realistisen rauhallisesti Murphyn vaikeasta lapsuudesta Texasissa, eikä ensimmäisiä armeijakokemuksiakaan kiihdytetä.

Toisaalta taisteluiden alkaessa ei hengenvaarallisista tilanteista saada irti läheskään kaikkea niihin liittynyttä jännitystä. Osin laimeuden tuntu johtuu Murphyn näyttelemisestä, jota hän itsekin piti vajavaisena koko uransa ajan.

Omaelämäkerrallisessa roolissa ilmeettömyydellä on kuitenkin traaginen tausta, joka tuo oman vihlaisevan säväyksensä taistelukohtauksiin: sotakokemustensa vuoksi Murphy kärsi traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Hän itse vertasi tuntemuksiaan taloon, josta tulipalo on jättänyt jäljelle vain hiiltyneen rungon. Painetilanteiden esittäminen uudelleen ei varmasti ollut helppoa.

Traumanäkökulmasta katsoen myönteistä elokuvassa on kaatuneiden asetovereiden selkeä huomioiminen. Murphy itse muistutti, että ne jotka kuolivat, jäivät ilman urhoollisuusmitaleja.

Kuuluisan sotasankarin teot kiinnostivat laajoja yleisöjä. Helvettiin ja takaisin oli Universal-studioiden tuottoisin elokuva aina vuoteen 1975 asti, jolloin sen paikan vei Tappajahai.

Selvittyään sodan vaaroista ja trauman aiheuttamasta unilääkeaddiktiosta Murphy kuoli lento-onnettomuudessa vuonna 1971. Hän oli 46-vuotias.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat