Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisnuoria punkin ja brittipopin välissä

Peter Birron minisarja kuvaa 1990-luvun alun Göteborgia, mutta ei valitettavasti tavoita aikakaudesta mitään erityistä

Radio ja TV
 
Yle
Morgan (Wilhelm Johansson, vas.), Fabian (Mandus Berg), Juan (Johannes de Lima), Daniel (Tom Ljungman) ja Fanny (Anna Åström) elävät Göteborgissa vuonna 1991.
Morgan (Wilhelm Johansson, vas.), Fabian (Mandus Berg), Juan (Johannes de Lima), Daniel (Tom Ljungman) ja Fanny (Anna Åström) elävät Göteborgissa vuonna 1991. Kuva: Yle
Arvio: draamasarja
Viva Hate, Ruotsi 2014
Ohjaus Jens Lien
Käsikirjoitus Peter Birro
Pääosissa Tom Ljungman, Anna Åström, Lena Endre
Fem klo 21.00

Peter Birro on naapurimaan nimekkäimpiä tv- ja elokuvakäsikirjoittajia. Hänen uransa urkeni 1990-luvun Hammarkullen-sarjasta, ja viimeksi häneltä on nähty Suomessa hieno Monika Z -elokuva (2013).

Kaikki Birron kirjoittamat tv-sarjat eivät kuitenkaan ole onnistuneet, ja valitettavasti uusin Viva Hate kuuluu näihin pettymyksiin. Siitä ei erityisemmin innostuttu edes Ruotsissa.

Birro palaa sarjassa oman nuoruutensa vuosiin 1990-luvun alkuun, tarkemmin sanottuna vuoteen 1991 Göteborgissa. 1990-luku taitaa olla muutenkin nyt tulollaan tv-draamoihin ja muuallekin. Halusimme tai emme.

Viva Hate kertoo nuorista miehistä, jotka perustavat bändin ja tähtäävät suureen menestykseen. Heidän jokainen keikkansa päätyy katastrofiin, mutta maine kasvaa.

Ja miksi juuri 1991? Ehkä siksi, että noihin aikoihin brittipop oli juuri nousemassa ilmiöksi, ja esimerkiksi Oasis perustettiin juuri tuona vuonna. Sarjan göteborgilaisnuoret elävät kuitenkin vielä punkvaihetta ja haikailevat Sex Pistolsin ja The Clashin perään.

Sarjan nimi Viva Hate tulee Morrisseyn ensimmäisestä sooloalbumista, joka ilmestyi 1988. Outoa sarjassa on se, että Morrisseytä ei edes mainita kohtauksessa, jossa laulusolisti ja sarjan päähenkilö Daniel ( Tom Ljungman ) ehdottaa Viva Hatea bändille nimeksi. Ja kuitenkin Morrissey vaikuttaa koko ajan taustalla muun muassa julisteissa ja varsinkin Danielin seksikielteisessä identiteetissä.

Sarjassa on paljon muutakin outoa. Aikakauden kuvauksena se jää hahmottomaksi, eikä 1990-luvulla ole draaman kannalta juuri mitään merkitystä. Sarjaa on vaikea olla vertaamatta Lukas Moodyssonin upeaan Me ollaan parhaita! –elokuvaan. Se vei bänditarinat uudelle tasolle, eikä sieltä ole enää palaamista vanhaan.

Naisia Viva Hatessa on vain kolmenlaisia: pari rumaa tiukkapipofeministiä, Danielin hysteerinen äiti ( Lena Endre ), joka on entinen bändäri ja muusa, sekä vaikeasti tavoiteltava Fanny ( Anna Åström ), joka ei tee varsinaisesti mitään.

Bändin jäsenet muodostavat ihan hauskan ryhmän, ja juoneen on nivottu myös Danielin kipeä suhde hulttioisoveljeen ja tämän pikkurikollisiin puuhiin. Birrolla on parhaimmillaan tarkka sosiaalinen vainu, mutta Viva Hatessa hän ei ole osannut päättää, mitä hän haluaa kertoa päähenkilöistään.

Syy ei ole vain käsikirjoituksessa, vaan Jens Lienin ohjaus on samaan tapaan hajallaan eikä löydä tyylilajia. Tavoitteena on komedia, mutta mille pitäisi nauraa? Kaikki nuoret näyttelijät tekevät kyllä parhaansa.

Ysärikuvauksiin on syytä siis jo varautua, Peter Birro ei vain vielä päässyt siihen junaan mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat