Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Shield näyttää nyt tutummalta

Radio ja TV
 
Kutonen
Vic Mackeyn (Michael Chiklis, kesk.) johtama poliisin erikoisryhmä turvautuu työssään rutiininomaisesti laittomuuksiin.
Vic Mackeyn (Michael Chiklis, kesk.) johtama poliisin erikoisryhmä turvautuu työssään rutiininomaisesti laittomuuksiin. Kuva: Kutonen
Poliisisarja
Shield – lain varjolla
The Shield, USA 2002–2008
Kutonen klo 21.00

Kun brutaali amerikkalainen poliisisarja Shield – lain varjolla pamahti Suomen televisioon viime vuosikymmenellä, se näytti taatusti eksoottiselta.

Sarjan alkuasetelma poikkesi perinteisestä poliisisarjasta. Shieldin päähenkilö, kaljupäinen Vic Mackey ( Michael Chiklis ) johtaa Los Angelesin poliisin jengivastaista yksikköä nimeltä Strike Team. Yksikkö turvautuu työssään rutiininomaisesti laittomuuksiin. Lisäksi Mackey ja hänen poliisitoverinsa tekevät ryöstöjä ja käyvät huumekauppaa.

Esimiehet suhtautuvat yksikköön epäluuloisesti, mutta näyttöä on vaikea löytää.

Yli kymmenen vuotta myöhemmin sarjaa katsoo uusin silmin. Tässä välissä Helsingin huumepoliisin entistä johtajaa Jari Aarniota on ehditty syyttää oikeudessa väärinkäytöksistä, korruptiosta ja osallistumisesta huumausaineiden salakuljetukseen.

Uusintakierroksellaan Shield ei kerro meille enää vain Los Angelesista tai Yhdysvalloista vaan poliisityön dilemmoista yleensä. Suomalainen katsoja ei enää voi ajatella, että onpas siellä valtameren takana hurjaa.

Shieldiä itse asiassa inspiroi Los Angelesin poliisissa 1990-luvun lopussa tapahtunut suuri Rampart-skandaali, jossa jengivastainen erikoisyksikkö syyllistyi lukuisiin laittomuksiin.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Yhdysvalloissa keskusteltiin paljon poliisin ja turvallisuuspalveluiden toiminnan rajoista.
Shield
edusti skeptistä linjaa. Sarjan viesti ei ollut, että roistot pitää saada kiinni hinnalla millä hyvänsä: lain taivuttaminen ja rikkominen johti sarjassa toistuvasti ongelmiin. Esimerkiksi terrorismin vastaisesta toiminnasta kertova toimintasarja 24 (2001–2010) uskoi paljon vankemmin tarkoituksen pyhittävän keinot.

Kutonen aloitti Shieldin uusinnat viime syksynä. Pari viikkoa sitten sarja alkoi uudelleen alusta. Shieldin kaikki seitsemän kautta ovat nähtävissä myös ainakin Netflix- ja Viaplay-nettipalveluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat