Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kiinnostaa suomalaisia

Juhani Seppäsen juontamasta Suomi on venäläinen -sarjasta tuli kiitelty katsojamenestys. Sen niin ikään suosittu edeltäjä, Suomi on ruotsalainen, herätti vihaakin.

Radio ja TV
 
Hannu Pyyhtiä Yle
Juhani Seppänen vieraili sarjassa myös Porkkalan vuokra-alueella. Uudellamaalla sijaitseva alue kuului Neuvostoliitolle vuosina 1944–1956.
Juhani Seppänen vieraili sarjassa myös Porkkalan vuokra-alueella. Uudellamaalla sijaitseva alue kuului Neuvostoliitolle vuosina 1944–1956. Kuva: Hannu Pyyhtiä Yle

Juhani Seppänen saapuu haastatteluun Tehtaankadulta, joka on sattumoisin sekä hänen kotikatunsa että Venäjän suurlähetystön osoite.

Hän muistuttaa, että aikoinaan Neuvostoliiton-vuosina osoitteista tuli kiertoilmauksia: puhuttiin "Tehtaankadusta" (Neuvostoliiton suurlähetystö), "Ratakadusta" (Suojelupoliisi), "Tamminiemestä" ( Kekkonen ).

Seppäsen juontamassa Suomi on venäläinen -sarjassa on käsitelty Suomen ja Venäjän ikiaikaisia suhteita eri näkökulmista. Jaksoja on jäljellä vielä kaksi: tänään aiheena on suomettuminen, ja viimeisessä jaksossa hahmotellaan tulevaisuutta. Päätösjakso on myös kuvattu viimeisenä, tarkkaan ottaen helmikuussa.

Sarja on kerännyt puolen miljoonan katsojamääriä, uusinnat mukaan lukien jopa 800 000–900 000 katsojaa, mikä on tavalliselle asiaohjelmalle nykyään hämmästyttävän paljon.

"Kovasti olemme tietysti luottaneet tähän sarjaan, mutta ei me sentään tällaista arvattu", Seppänen sanoo. Työryhmässä ei myöskään aavistettu, miten ajankohtainen Venäjä-kysymyksestä tuli viime syksyn mittaan.

Venäjä-sarjaa edelsi Suomi on ruotsalainen -sarja, joka sekin sai mukavasti katsojia. Ruotsi-sarja nousi kuitenkin otsikoihin myös ikävistä syistä.

"Venäjä-sarjasta on satanut lähes yksinomaan positiivista palautetta ja niin myös Ruotsi-sarjasta, mutta silloin tuli kaksi sähköpostiviestiä, jotka täyttivät laittoman uhkauksen kriteerit", Seppänen kertoo.

"Suomen ja Ruotsin välillä vallitsee leppoisa naapuruus, mutta pienellä joukolla on jokin solmu sielussa suhteessa Ruotsiin ja ruotsalaisuuteen. Nyky-Venäjästä sen sijaan melkein kaikilla on suunnilleen samanlainen käsitys puolue- tai Nato-kannasta riippumatta. Suomella on realistinen ja rationaalinen suhde Venäjään."

Kekkosen valtakaudella syntynyt Seppänen on tajunnut sarjaa tehdessä, että erityisesti hänen sukupolvellaan on tiettyjä asenneongelmia.

"Minulla, kuten monilla muillakin, on hävettävän huono Venäjä-tietämys. Miksi emme käy siellä useammin, miksi emme osaa kieltä? Se on pelkästään tyhmää."

"Me tunnemme Thaimaat ja Balit, mutta Venäjän-reissut ovat vain pieniä pyrähdyksiä. Uskon, että taustalla on historiallisia ja psykologisia syitä, jotka liittyvät varsinkin 1970-luvun valehtelun vuosiin."

Kummankin sarjan käsikirjoituksesta on vastannut Marjo Vilkko. Venäjä-sarjasta on ilmestymässä myös Vilkon kirjoittama kirja, kuten ilmestyi Ruotsi-sarjastakin. Ohjaaja Tommi Pietiläinen on tuonut sarjaan modernia visuaalisuutta.

Seppänen kutsuu sarjoja "viihteellisiksi asiaohjelmiksi". Idea toisesta sarjasta ei syntynyt heti alussa, mutta Ruotsi-sarjan menestys sai Ylen tilaamaan jatkoa.

Nyt työryhmässä muhii vielä haave trilogian päätösosasta, joka olisi tietysti vuoden 2017 hengessä nimeltään Suomi on suomalainen.

 

Suomi on venäläinen TV1:ssä klo 18.15. Viimeisen jakson jälkeen koko sarja on katsottavissa Yle Areenassa kuukauden ajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat