Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Penkkiurheilu tekee parempia ihmisiä

Radio ja TV
 
Juhani Karila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Kiitos, televisiourheilu, että teet minusta paremman ihmisen.

Lähtötasoni oli heikko. Kun kuulin, että suomalaisurheilija oli paiskannut kauden kärkituloksen tai maajoukkue pieksi vastustajansa, merkitsin arvokisat kalenteriin, asetuin määrättynä hetkenä television ääreen ja olin valmis tulemaan onnelliseksi. Ja eipä aikaakaan, kun sain mitä tilasin eli katkeran pettymyksen, kun keihäs ei lentänytkään, rimat putoilivat ja kiekkoja meni längistä.

Sadattelin, miksi pitää lähteä kisoihin, jos niissä ei aio pärjätä. Taivastelin, miksi suomalaiset hermot pettävät aina, kun taas saksalaiset ja varsinkin ruotsalaiset hermot pitävät joka kerta.

Ennen minäkin siis olin sellainen. Menestyshullu.

Nyt allekirjoitan Japanin mäkihyppysankaria Noriaki Kasaita valmentavan Janne Väätäisen puheenvuoron Falunissa. Hän ihmetteli HS:lle, miksi suomalaiset paheksuvat Janne Ahosen uran jatkumista. "Japanissa mitalin saavuttanut urheilija saa jatkaa niin kauan kuin haluaa. Kun hän lopettaa, seremoniat ovat komeat ja hänestä pidetään huolta", Väätäinen sanoi.

Pikkuhiljaa alan ymmärtää, ettei urheilija ole laite, joka on suunniteltu tuottamaan voitonriemua katsojalle. Ilonaiheeksi voi riittää kaksi Jarkko Määtän ok-hyppyä Lahdessa ja kahdeksas sija maailmancupin kilpailussa. Tai se, että vammoistaan toipunut taitoluistelija Kiira Korpi ei säti itseään keskeyttämisestä vaan on päinvastoin tyytyväinen, että pystyi vetämään asiallisen lyhytohjelman.

Silloin tällöin vanha Juhani nousee pintaan.

Kun Iivo Niskanen jäi Tour de Skin sprintin puolivälierän lähtökiihdytyksessä viimeiseksi, twiittasin, että Iivo Niskanen ei ymmärrä sprintin ideaa. Tajusin alkaa hävetä twiittiäni heti.

Lempeydenopiskeluni takia oli kauheaa seurata ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen itseruoskintaa pieleen menneen avauskisan jälkeen Kontiolahden MM-kisoissa.

Urheilija pahoitteli, ettei pystynyt tarjoamaan paikalle saapuneelle yleisölle sitä, mitä se oli tullut katsomaan.

Turhaan pahoitteli. Jos yleisö aina tietäisi, että Mäkäräinen nousee lopuksi mitaleille yli-inhimillisellä hiihdolla, kuten myöhemmin normaalimatkalla, ei kukaan jaksaisi hiphurraata sanoa.

 

Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdon MM-kisojen yhteislähdössä tänään TV2:ssa klo 14.15.

Juhani Karila hs.radiotv@hs.fi
Twitter: @JuhaniKarila Kirjoittaja opettelee arvostamaan pistesijoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat