Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukellus mummon mieleen ja muistoihin

Radio ja TV
 
Arvio: animaatio
Uusi Kino: Edith, Suomi 2010
Teema klo 23.40

Animaatioala on kasvanut Suomessa vauhdikkaasti, mutta silti Edith on harvinaisuus: itsenäinen ja ammattimainen taiteellinen elokuva. Suurin osa taideanimaatioista tehdään opiskelijatöinä. Valmistuneet päätyvät enimmäkseen animoimaan tietokonepelejä tai pitkiä kaupallisia elokuvia.

Edithin tekijä Taru Varpumaa (s. 1975) on valmistunut Turun ammattikorkeakoulun animaatiolinjalta, joka on kansainvälisestikin arvostettu alan tärkein koulu Suomessa.

Edithin yleisinhimillinen tarina on sinänsä tavallinen. Se kertoo naisen elämän lapsuudesta vanhuuteen. Matkan varrella nainen perustaa perheen, mutta sota heittää elämään syvän varjonsa. Pohjana on Varpumaan oman mummon tarina.

Mutta Varpumaa kertoo tavallisen tarinan häkellyttävän hienosti. Siinä mielessä Edith tarjoaa erinomaisen esimerkin animaation luontaisimmista kyvyistä. Kun kerran kaikki luodaan tyhjästä, vain tekijän mielikuvitus on rajana.

Päähenkilö, vanha nainen, torkkuu nojatuolissa. Animaation keinoilla kurkistetaan hänen mielessään virtaaviin muistoihin, joista dementia on tehnyt hallitsemattomia. Seinillä riippuvat valokuvat heräävät henkiin, eri ajat ja ympäristöt limittyvät ja sekoittuvat saumattomasti.

Vain animaatio pystyy tällaiseen unenomaiseen kerrontaan näin luontevasti. Katsoja saa tuntuman mummon kokemuksesta, joka ei aina ole ruusuinen.

Varpumaa työskentelee Turussa visuaalisten alojen läänintaiteilijana. Hän tekee monipuolisesti kuvataidetta, kuvituksia ja animaatioita eri tekniikoilla. Ammattitaito näkyy myös Edithin kauniissa kuvissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat