Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvissyöjä joutui hirvimetsälle

Ruoka-Suomi-sarjan juontajaksi värvättiin ruokaharrastajana tunnettu muusikko Samae Koskinen

Radio ja TV
 
Anne Hämäläinen Yle
Voi sitä fenkolia käyttää näinkin. Muusikko Samae Koskinen pitää kokkaamisesta.
Voi sitä fenkolia käyttää näinkin. Muusikko Samae Koskinen pitää kokkaamisesta. Kuva: Anne Hämäläinen Yle

Muusikko Samae Koskinen tiedetään ruokaharrastajaksi. Hän alkoi paneutua asiaan 17-vuotiaana ryhdyttyään kasvissyöjäksi.

"Kasvissyöjänä jouduin tekemään ruokani itse. En ole koskaan nähnyt ruokaa pelkkänä polttoaineena, mutta hifistelyksi se meni joskus kolmekymppisenä. Olen kokannut jokaisessa parisuhteessani, ja nykyään teen perheemme ruoat", Koskinen (s. 1978) sanoo.

Nykyään kasvissyöjän on helppo löytää ruokaa ravintoloista Helsingissä, Tampereella ja muissa isoissa kaupungeissa. Matkoilla Koskinen tutkii aina ravintolatarjontaa. Hän toteaa, ettei kasvissyönti kiertueilla ole enää vaikeaa pienilläkään paikkakunnilla.

"Ennen kasvistarjonta syrjäkylillä oli lähinnä pitsaa. Tiedän kyllä bändejä, jotka kiertävät vieläkin omien tehosekoittimien kanssa. Minulle kasvissyönti on eettinen valinta, mutta ruoasta voi nauttia ilman lihaakin."

Viime aikoina Koskinen on vähentänyt maitotuotteidenkin käyttöä, mutta ihan vegaaniksi hän ei aio. "Juustoista olisi vaikea luopua."

Ruoka-Suomi kuuluu Teeman ruoka-aiheiseen Herkkujen kevät -kokonaisuuteen. Sarja pyrkii tutkailemaan suomalaisuutta keittiön kautta. Ulottuvuuksia riittää tapakulttuurista ravintotieteeseen. Kasvis-Koskinen joutuu sarjassa muun muassa hirvimetsälle.

"Näin metsästyksen uudessa valossa. Joissakin porukoissa oli isiä ja poikia kolmesta sukupolvesta. Sellaisia eri-ikäisille yhteisiä perinteitä on meillä vähän."

Sarja tähyää myös historiallista ulottuvuutta. "Riippuu sukupolvesta, onko tyypillistä suomalaista ruokaa karjalanpaisti vai pitsa", Koskinen miettii.

Suomalaisen ruokakulttuurin historiassa Koskinen näkee katkoksen, jonka aiheutti kieltolaki.

"Totta kai ruokakulttuuri on myös juomakulttuuria. Luulen, että kieltolaki teki paljon vahinkoa ravintolakulttuurille. Ilman sitä Suomeenkin olisivat juurtuneet saksalaistyyppiset oluthuoneet pienpanimoineen. Mutta nyt alkoholi on suomalaisten suurin trauma sodan jälkeen."

Viiniharrastus on alkanut yleistyä vasta viime aikoina. Pian pitää tuntea rypäleet eikä rymytä ojissa ämpäri päässä. Koskinen on huomannut, että tuttujen teini-ikäisten lasten mielestä vanhempien tupakointi ja dokaaminen on jo noloa.

Dokaamistraumaa käsitellään muun muassa Sata päivää ilman viinaa -sarjassa. Siinäkin Koskinen on mukana.

"Joo, 10. 4. kalenterissani lukee, että saan taas ryypätä", Koskinen naurahtaa, vaikka hänellä se merkitsee lähinnä ruokajuomia. "Missään muussa maassa moinen ohjelma olisi tuskin mahdollinen, mutta meillä se saa 600 000 katsojaa", Koskinen sanoo jo vakavana.

Koskinen tuli tunnetuksi Sister Flo -yhtyeestä. Soolourallaan laulajakitaristi on julkaissut neljä levyä. Mutta mitä muusikko tekee telkkarin ruoka- ja juomaohjelmissa? Aikooko hän vaihtaa alaa?

"Tähän menin, koska ruoka on minulle tärkeä juttu. Esimerkiksi auto-ohjelmassa en voisi olla mukana, kun en tiedä niistä mitään. Katsojat tietysti päättävät, kuinka onnistuin. Joka tapauksessa oli kiehtovaa nähdä, kuinka tv toimii, miten ohjelmia tehdään."

"Minusta on myös hienoa, että työni vaihtelee niin paljon. Viime vuosina olen muun muassa tehnyt death metalia, tuottanut Jarkko Martikaisen levyn, soittanut akateemisen jousikvartetin kanssa ja tehnyt biisejä Texasissa country-ukkojen kanssa."

 

Ruoka-Suomi alkaa Teemalla
klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat