Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pappisetsivää kiinnosti myös pahuus

G. K. Chestertonin Isä Brown -tarinoista on tehty monia versioita valkokankaalle ja televisioon. Uusin niistä alkaa TV1:ssä tänään.

Radio ja TV
 
Yle
BBC:n sarjassa isä Brownia esittää Mark Williams. Hän on tuttu muun muassa Ruuvit löysällä -sarjasta.
BBC:n sarjassa isä Brownia esittää Mark Williams. Hän on tuttu muun muassa Ruuvit löysällä -sarjasta. Kuva: Yle
Etsiväsarja
Isä Brown ja hänen laumansa
Father Brown, Britannia 2013
Pääkäsikirjoittajat Rachel Flowerday ja Tahsin Guner
TV1 klo 17.10

Vuonna 1910, kymmenen vuotta ennen Hercule Poirot'n ensiesiintymistä ja 23 vuotta Sherlock Holmesin synnyn jälkeen, englanninkieliseen rikoskirjallisuuteen ilmestyi aivan uudenlainen sankari, isä Brown. Hän ei ollut varsinainen etsivä vaan rikoksia ratkova katolinen pappi.

Englantilaisen G. K. Chestertonin (1874–1936) kirjoittamista isä Brown -kertomuksista tuli nopeasti suosittuja, ja kirjailija julkaisi niitä kuolemaansa saakka.

Paksun Chesterton-elämäkerran kirjoittaja Ian Ker painottaa, että Brown ei tarkastele rikollisia vain ulkoapäin vaan yrittää nähdä heidät kanssaihmisinä.

Kun Sherlock Holmes tutkii maasta löytynyttä tupakantuhkaa, isä Brown tutkii epäiltyjen sieluja. Papin työ, etenkin tunnustusten kuunteleminen, on tehnyt Brownista tarinoissa mestarillisen rikosten ratkojan. Hän ymmärtää erilaisia ihmisiä ja heidän pahuuttaan, Ker analysoi.

Isä Brown -tarinoissa ollaan vakavasti kiinnostuneita pahuuden ja rikollisuuden filosofisista kysymyksistä. Tämä erottaa ne suuresta osasta rikoskirjallisuutta.

Brown esittää tarinoissa myös omia filosofisia näkemyksiään, jotka ovat Ian Kerin mukaan hyvin pitkälle samoja kuin Chestertonin omat. Kumpikin esimerkiksi arvostaa tervettä järkeä ja rationaalisuutta ja katsoo niiden sopivan yhteen katolisen uskon kanssa.

Tänään alkava Isä Brown ja hänen laumansa on BBC:n tuotantoa. TV1 esittää kaikki 35 jaksoa putkeen, yhden joka arkipäivä.

Kaikki sarjan jaksot eivät perustu Chestertonin tuotantoon. Ensimmäisenä nähtävä Jumalan ase pohjautuu kuitenkin tunnettuun isä Brown -tarinaan.

Brown ( Mark Williams ) on tarinoissa tavallisen ja harmittoman oloinen, mikä on säilytetty tv-sarjassa. Chesterton kirjoitti myöhemmin halunneensa luoda kontrastin isä Brownin älyllisen valppauden ja tavallisen, jopa tylsän ulkoisen olemuksen välille.

Päähenkilön ympärille on sitten luotu värikäs henkilögalleria, kuten rikas Lady Felicia ( Nancy Carroll ) tai juoruileva rouva McCarthy ( Sorcha Cusack ).

Sarja on sijoitettu 1950-luvun englantilaiseen maalaiskylään eli alkuperäisiä tarinoita myöhäisempään aikakauteen.

Brown-tarinoita on sovitettu ennenkin. Kuuluisin isä Brownin esittäjä on Alec Guinness, joka näytteli pääroolia brittielokuvassa Isä Brownin salaisuus (1954). Se esitettiin Yle Teemalla viime joulukuussa.

Kaikkein ensimmäinen Brown-elokuva oli kuitenkin amerikkalainen Father Brown, Detective (1934), jossa pastorina esiintyi Walter Connolly. Hauskaa kyllä, muutaman vuoden kuluttua Connolly esitti valkokankaalla toista kuuluisaa etsivää, ruokaa rakastavaa ja omahyväistä Nero Wolfea.

Kultakauttaan televisiossa isä Brown eli 1970-luvulla, jolloin tarinoista tehtiin italialainen, saksalainen ja brittiläinen tv-sarja. Lisäksi Saksassa on vuodesta 2003 tehty humoristista rikossarjaa Pfarrer Braun, jonka jaksoja löytyy runsaasti Youtubesta.

Uuden brittisarjan Brown, viisikymppinen Mark Williams, muistettaneen parhaiten sketsisarjasta Ruuvit löysällä (Fast Show, 1994–2000) sekä Harry Potter-elokuvista Ron Weasleyn sympaattisena Arthur-isänä.

Williams sopii Browniksi, mutta yksi ongelma hänellä on: hän on selvästi pidempi kuin tarinoiden pienikokoinen ja isopäinen isä Brown.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat