Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisen edun kanavat – mitä ne sellaiset oikein ovat?

Uusi laki vaatii uutisia ja tekstityksiä muiltakin kuin Ylen kanavilta

Radio ja TV
 
Juha Jaakkola
Ylen julkisen palvelun tv-kanavia säädellään monella tavalla, mutta myös MTV3:lla ja Nelosella on valtiolliset velvollisuutensa.
Ylen julkisen palvelun tv-kanavia säädellään monella tavalla, mutta myös MTV3:lla ja Nelosella on valtiolliset velvollisuutensa.

Ylen tv-kanavien sisältöä säädellään monella tavalla, mikä on verorahoitteiselle yleisradioyhtiölle täysin ymmärrettävää. Mutta kaupallisista kanavista myös Nelosella ja MTV3:lla on pian poikkeuksellisia vaatimuksia. Vuodenvaihteessa voimaan astui laki, jonka mukaan jatkossa osa kaupallisista kanavista on niin sanottuja yleisen edun kanavia.

Niillä on liuta ehtoja: kanavien on näyttävä ilmaiseksi koko Suomessa paitsi Ahvenanmaalla, kanavien on lähetettävä joka päivä suomen- tai ruotsinkielistä ohjelmaa sekä uutis- ja ajankohtaisohjelmia, ja kaikki kotimaiset ohjelmat pitää tekstittää myös kuulo- ja näkövammaisille.

Vastapainoksi yleisen edun kanavien on näyttävä myös kaapeliverkossa, vaikka kaapelioperaattorit saavat muuten valita, mitä tv-kanavia ne tarjoavat asiakkailleen.

Tosin vaikka laki astui voimaan jo vuoden alusta, siinä asetetut määräykset eivät vielä koske nykyisiä kanavia. Ne kun toimivat sellaisten toimilupien varassa, jotka on myönnetty jo aiemmin ja jotka jatkuvat vuoden 2016 loppuun.

Lain mukaan yleisen edun kanavien tarkoituksena on turvata sananvapautta, moniarvoista viestintää ja televisiotarjonnan monipuolisuutta. Samasta syystä niitä voi olla lähtökohtaisesti vain yksi yritystä kohti, eli MTV:n omistaja Bonnier ei pysty hakemaan vaikkapa Subille yleisen palvelun kanavan asemaa.

Samantapainen muita kuin yleisradioyhtiöitä koskeva määritelmä on käytössä Britanniassa, jossa kahdelle kaupalliselle tv-kanavalle on asetettu erilaisia julkisen palvelun vaatimuksia. Niiden pitää lähettää korkealaatuista, monipuolista ja kokeilevaa ohjelmaa, sisältää opettavaista materiaalia ja erottua muiden kanavien sisällöstä.

Suomessa laki ei sano ohjelmien sisällöstä yhtään mitään. Lakia valmistelleessa selonteossa puhuttiin vielä "laadukkaan sisältötarjonnan säilymisestä", jonka yhtenä osana oli kotimainen draama.

Sen sijaan meillä kaikkia tv-kanavia koskee vaatimus, jonka mukaan suurimman osan ohjelmista on oltava eurooppalaisia. Tosin se ei koske uutisia, urheilua, "kilpailunomaisia viihdeohjelmia", mainoksia eikä ostos-tv-lähetyksiä.

Valtioneuvoston asetus televisio- ja radiotoiminnasta turvaa myös sen, että jääkiekon maailmanmestaruuskisojen välierät ja loppuottelut näytetään aina kokonaisuudessaan suorina lähetyksinä, sillä ne ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia — mutta tämäkin koskee kaikkia kanavia, ei ainoastaan yleisen edun kanavia.

Alun perin yleisen edun kanavia oli kolme, mutta yksi on jo joukosta poissa. Loppuvuodesta 2009 aloittanut SuomiTV myytiin kolme vuotta sitten, ja sen tilalle perustettin Fox-kanava. Kaupassa yhtiö sai yleisen edun kanavan toimiluvan.

Ilmeisesti Fox ei nähnyt siinä juuri etua, sillä tammikuussa se vaihtoi antenniverkon lähetystaajuutta tai tarkkaan ottaen kanavanippua ja samalla luopui yleisen edun kanavan statuksesta.

Syy on raha. Tv-kanavat maksavat Digitalle joka kuukausi ohjelmien jakelusta, ja mitä isomman osan katsojista lähetykset tavoittavat, sitä kalliimpaa se on. Ennen Fox näkyi käytännössä jokaisessa tv-taloudessa, mutta muutoksen jälkeen sen antenniverkon lähetykset näkyvät enää 90 prosentissa kotitalouksista.

Digitan hinnastoista voi laskea, että Fox säästää lähetyskustannuksissa noin 40 prosenttia eli kymmeniätuhansia euroja kuukaudessa.

 

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat