Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki kaksikymmentä vuotta puhetta elämästä ja kuolemasta

Radio ja TV
 
Harri Hinkka YLE
Illan jaksossa puhutaan äitiydestä. Anne Flinkkilän (takana) vieraina ovat lastenpsykiatri Anne Kauppi (vas.), kirjailija Essi Kummu ja psykologi Hannele Törrönen.
Illan jaksossa puhutaan äitiydestä. Anne Flinkkilän (takana) vieraina ovat lastenpsykiatri Anne Kauppi (vas.), kirjailija Essi Kummu ja psykologi Hannele Törrönen. Kuva: Harri Hinkka YLE

Inhimillistä tekijää on tehty jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Siinä käsitellään usein rankkoja aiheita, muun muassa epilepsiaa, koulukiusaamista ja lapsen kuolemaa. Miten tällaista ohjelmaa jaksaa vetää viikosta toiseen?

Kokemus auttaa, sanoo alusta asti ohjelmaa juontanut Anne Flinkkilä. Lisäksi vieraiden tarinat tekevät vaikeista asioista ymmärrettäviä ja auttavat ihmisiä pääsemään niistä eteenpäin.

"Yllätyn yhä uudestaan, kuinka ihmisestä löytyy hädän hetkellä valtavia voimavaroja. Se on lohduttavaa", Flinkkilä sanoo.

Ohjelma on hidas ja perustuu puheelle, mikä ei ole kovin muodikasta tänä päivänä. Ehkä se on osaselitys sen suosiolle.

Flinkkilä on onnellinen siitä, että Inhimillinen tekijä on vapautettu epätoivoisen nuorentumisen pakosta, kuten hän ilmiötä kutsuu. "Televisiossa tarvitaan myös ohjelmia, joissa käsitellään isoja ihmisyyteen liittyviä asioita. Sellaisia kuin miten elän hyvää elämää ja miten suhtautua lähimmäisiini."

Hän myös muistuttaa, että Inhimillinen tekijä ei ole ajankohtaisohjelma vaan ajassa liikkuva ohjelma. "Joku asia voi olla lehdille jo vanhaa tavaraa, mutta syvät inhimilliset kokemukset ovat aina ajattomia."

Flinkkilä ei halua nostaa ohjelman historiasta yksittäisiä mieleen jääneitä aiheita. Sen hän kuitenkin paljastaa, että joskus jaksojen aiheet liittyvät hänen omaan elämäntilanteeseensa.

"Jälkikäteen saatan huomata, että elämässäni on ollut samanlaisia aiheita kuin ohjelmassa. Nyt olen isoäiti ja minua kiinnostaisi käsitellä jossain jaksossa sukupolvien välisiä suhteita."

Tämäniltainen jakso käsittelee äitiyden kiellettyjä ja sallittuja tunteita. Aihe sai Flinkkilän mukaan alkunsa suomalaisia ravistelleista lastensurmista sekä äitien uupumiseen liittyvästä keskustelusta.

"Pohdimme, voiko äitiyden synkkien tunteiden kautta jäljittää polkua, joka johtaa niin äärimmäisiin tekoihin."

 

Inhimillinen tekijä TV1:ssä klo 22.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat