Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matka "Loimaan shamaanin" mielikuvitukseen

Radio ja TV
 
Yle
Antti Holma (2. vas.) ja Elvi Ollila näyttelivät Iiro Ollilan (vas.) ja Antti Jaakolan radioteoksessa.
Antti Holma (2. vas.) ja Elvi Ollila näyttelivät Iiro Ollilan (vas.) ja Antti Jaakolan radioteoksessa. Kuva: Yle
Arvio: kuunnelma
Taidenäyttely radiossa, Suomi 2015
Käsikirjoitus Antti Jaakola ja Iiro Ollila, ohjaus ja sävellys Iiro Ollila
Radio 1 klo 15.00, uusinta ma klo 19.03

Ensin haluan lähettää terveisiä Ylen johdolle, joka suunnittelee kuunnelmastudioiden purkamista: Suomalainen kuunnelma on kärkikastia koko maailmassa. Missä helkkarissa kuvittelette sitä tehtävän, jos studioita ei ole?

Sitten itse kuunnelmaan (jonka useasti palkittu äänisuunnittelija Tiina Luoma on muuten maailman parhaita radiotaiteen tekijöitä). Taiteilija ja kuvanveistäjä Alpo Jaakolaa (1929–1997) kutsuttiin muun muassa "Loimaan shamaaniksi" ja hänen taiteestaan löydettiin surrealistisia sävyjä.

Jotain varsin surrealistista on myös Jaakolan siskonpojan Antti Jaakolan ja säveltäjä Iiro Ollilan radioteoksessa Taidenäyttely radiossa. Uuden polven radiofoninen teos perustuu kahdeksaan todelliseen Jaakolan maalaukseen. Se ei dokumentoi tauluja vaan pyrkii menemään sisälle edesmenneen taiteilijan mielikuvitukseen. Tuloksena on musiikillista satua muistuttava sekoitus monenlaista draamallista ja akustista tulkintaa.

Kunnianhimoisuus tuottaa nautittavan kuuntelukokemuksen ohella myös kliseitä – jos niistä tämänkaltaisessa kokeellisuudessa voidaan puhua. Syntymää ja kuolemaa sekä yleisinhimillisiä filosofointeja on kuultu jossain ennenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat