Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorilla on kaksi maailmaa

Tv-draama Satanen kertoo koulukiusaamisesta. Mukana on kiusaajan, uhrin ja aikuisen näkökulmat.

Radio ja TV
 
Heidi Piiroinen HS
"Satasen käsikirjoitus kiinnosti minua, koska se ei saarnaa eikä moralisoi", ohjaaja Akseli Tuomivaara sanoo.
"Satasen käsikirjoitus kiinnosti minua, koska se ei saarnaa eikä moralisoi", ohjaaja Akseli Tuomivaara sanoo. Kuva: Heidi Piiroinen HS

"Kaikilla on koulukiusaamisesta vahvat mielipiteet. Satasen käsikirjoitus kiinnosti minua, koska se ei saarnaa eikä moralisoi", ohjaaja Akseli Tuomivaara sanoo.

Tuomivaara korostaa käsikirjoittaja Paula Monosen osuutta. Mononen ja tuottajat Ylellä ja Moskito-yhtiössä olivat kehitelleet käsikirjoitusta pitkään ennen kuin Tuomivaaralle tarjottiin ohjaajan pestiä. "Tv-draamassa tuottajien rooli on isompi kuin elokuvissa. Hanke kiinnosti myös siksi, etten ollut tehnyt aiemmin telkkarille. Se erosi yllättävän vähän elokuvan tekemisestä. Kiirettä oli enemmän."

Aiemmin Tuomivaara (s. 1979) on ohjannut yhden pitkän elokuvan Korson, ja se olikin viime vuoden parhaita esikoisia. Satanen on puolestaan tv-tapaus, Kotikatsomon kevään ainoa uusi draama.

Satanen lunastaa paikkansa hyvin. Tarina ei saarnaa, vaikka aihe herättää helposti suuria tunteita. Mukana on kiusaajan, uhrin ja aikuisten näkökulmat.

Asetelmat kiusatun Aaron ( Benjamin Worton ), kiusaaja Teemun ( Emil Storgård ) ja koulun koviksen Emilian ( Anni Hokkanen ) välillä eivät jähmety asemasodaksi vaan kääntyvät tarinan mittaan yllättävästi. Kukaan ei selviä puhtain paperein, mutta ketään ei myöskään syyllistetä osoittelevasti.

Opettajat ja vanhemmat jäävät teinien valtapeleistä pihalle. He voivat jopa pahentaa asioita.

"En tiedä, miten asiat todella menevät kouluissa, mutta Paula tutki sitä paljon. Uskon, että nuorilla on kaksi maailmaa. Toisessa aikuiset ovat mukana, mutta toisessa he ovat vain keskenään. On hyvä, että aikuiset yrittävät puhkoa niiden välistä seinää, mutta ei se koskaan onnistu täysin."

Opiskeluaikoinaan Tuomivaara teki hieman opettajansijaisuuksia. Hän tietää, että auktoriteetin voi menettää helposti. "Kuvittelin, että voin hallita lapsia, mutta kyllä he tekevät ihan, mitä haluavat."

Tuomivaaralla meni parin opiskelijalyhärin ja Korso-esikoisen välissä kymmenisen vuotta. Sinä aikana hän teki musiikkivideoita ja mainoksia.

"Minulta kesti kauan löytää tekemisen tapa, jossa en ota omaa egoani liian vakavasti. Tietty leikkisyys on hyvä olla mukana, vaikka tekee tosissaan. Korsossa se tuntui luontevalta. Elokuvan tekeminen on aina löytöretki."

Jokaisella lienee jonkinlaisia muistoja koulukiusaamisesta. Tuomivaara tunnustaa iloinneensa kiusaajien selän takana siitä, ettei ollut kiusattavana.

"Ei minulla ole ratkaisua koulukiusaamiseen eikä Satanen yritä väittää siitä mitään. Siinä kuvataan vain yksi tapaus, joka ei edes ole kovin äärimmäinen. Emme syyllistä ketään, edes aikuisia, vaikka heidän yrityksensä eivät ratkaise mitään", Tuomivaara miettii.

Satanen ei silti ole toivoton tarina. Jopa hienoisen huumorin säestämänä se huomauttaa, että nuoret voivat löytää itse ratkaisut ristiriitoihinsa, vaikka "totta kai on hyvä, että aikuiset yrittävät", kuten Tuomivaara korostaa.

Sekä Korso että Satanen ovat naisten käsikirjoittamia tarinoita nuorista. Tuomivaaran mukaan se on sattumaa. Seuraavaksi hän aikoo tehdä jotain muuta. Satasessa oli mukana iso joukko noin 13-kesäisiä harrastelijanäyttelijöitä, joiden kanssa kuvaaminen oli vaativaa.

"Satasessa roolitus oli erityisen tärkeä ja olen ylpeä, että se onnistui. Sitä varten koekuvattiin satoja nuoria, mutta oikeat tyypit löytyivät. Teinien energia- ja äänitasot ovat niin korkealla, että heidän kanssaan on raskas työskennellä. Onneksi he keskittyivät aina, kun kamera kävi."

Nyt Tuomivaara kehittelee muun muassa länkkärisävyillä maustettua takaa-ajoelokuvaa, joka sijoittuisi lähitulevaisuuteen jäätikölle.

 

Satanen TV1:ssä klo 21.05

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat